Уорън Бъфет е един от най-богатите хора на планетата. Хората се вслушват в неговите съвети и анализират инвестиционните му решения, опитвайки се да постигнат частица от успеха му, пише Business Insider.

Но според Морган Хаузъл, автор на книгата "Психологията на парите" (The Psychology of Money), богатството на легендарния инвеститор е задвиждавано най-вече от един двигател, който всички ние притежаваме и това е времето.

"На практика целият финансов успех на Уорън Бъфет може да бъде обвързан с финансовата база, която той е изградил докато е бил младеж и поддържането на богатството му през годините", казва Хаузъл. "Неговото най-добре умение е в инвестирането, но тайната му е времето."

Преди години по време на интервю с мотивационния лектор Тони Робинс, Бъфет призна това сам. Когато Робинс попита как е станал толкова богат той отговаря, че част факторите са това, че живее в Америка - страната на големите възможности и има добри гени, затова живее дълго.

Бъфет инвестира от осем десетилетия. Ефектът от времето върху инвестициите е ценен при всяко ниво на богатство. Тази концепция не е толкова тайна, колкото неуловима, казва Хаузъл.

Еднократното инвестиране на дадена сума оставянето й да расте в продължение на 35 години ще даде забележителни резултати. Ако добавите повече пари към тези инвестиции през годините, растежът ще бъде забележителен. Както можете да видите, времето върши голяма част от работата.

И ако инвестирате пари на нивата на някой като като Бъфет, резултатите са сериозни, казва финансистът. Това мислене не е интуитивно и често кара инвеститорите да преследват висока възвръщаемост, защото това е по-разбираема стратегия. Високата възвръщаемост е хубаво нещо, разбира се, но е трудно да се постигне и не е единственият начин за изграждане на богатство, пише Хаузъл.

Бъфет е едно от изключенията. Малко хора ще започнат да инвестират на 10 години или ще имат щастието да стигнат до 90 години. Но в крайна сметка не са нужни милиарди долари, за да живеем комфортно.