Руският туристически поток към Турция до края на 2022 година надхвърли цифрата от 5 милиона. Това съобщиха от Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР), цитирани от турските медии.

"Над 185 хиляди руснаци са пристигнали в Истанбул само през октомври, а общо над 5 милиона туристи си пристигнали от Русия през цялата 2022 година", се казва в съобщението.

Русия се нарежда на второ място по туристически поток към Турция след Германия с показател от 4,6 милиона посещения към края на миналата година. Това е с 6,2% повече, отколкото през същия период на 2021 година.

Турция привлича руски туристи - ще могат да плащат с банковата карта "Мир"

Турция привлича руски туристи - ще могат да плащат с банковата карта "Мир"

Хотели и три банки ще приемат плащания с руската карта

Някои пристигат с по няколко куфара, други само с раница, в която е най-необходимото. Мнозина пътуват сами, други пристигат на групи. Голяма част от руските граждани посещават турската държава с цел туризъм, но не са малко и тези, които отиват като емигранти.

Не навсякъде в Турция обаче руските граждани са желани и добре приети. По данни на западните правителства над половин милион руснаци са избягали от родината си след обявената от Путин мобилизация. Много от тях се насочват именно към Турция, за където нямат нужда от виза.

Тези, които отиват като туристи, могат да останат до 90 дни, а удължаването на престоя до една година може да стане без всякакви проблеми, но ако може да се докаже наличността на жилище и на средства.

Покупките на имоти от руснаци в Турция се увеличават с близо 200%

Покупките на имоти от руснаци в Турция се увеличават с близо 200%

Руски граждани са закупили над 9300 жилища през периода януари-септември