Русия и Турция се споразумяха да започне приемането на руската банкова карта "Мир" в турските хотели и да нарасне броят на банкоматите в Турция, където тя може да се използва. Това заяви вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак, цитиран от "Известия".

"Обсъждахме и възможността за извършване на плащания в руски рубли или турски лири, работата с картата "Мир" в хотелите в Република Турция. Разбрахме се, че турски банки ще приемат руските банкови карти", казва Новак.

Той коментира още, че страните също така са се договорили да създадат условия за наличието на банкови терминали в турските хотели, които да приемат руската банкова карта.

А преди няколко дни стана известно, че турските магазини са започнали активно да свързват банкови терминали в точки за продажба, които са готови да работят с руски банкови карти "Мир".

Това са казали пред "Известия" продавачи от магазините Adl, Dagi, Pologarage и други. Сега в Турция има три банки, които са заявили готовност да приемат плащания с руски карти: Ziraat Bankası, Vakıfbank и Iş Bankası.

В същото време туроператори коментират пред "Известия", че летните пътувания до Турция са станали с до 30% по-скъпи в сравнение с 2021 година. По-конкретно, най-скъпите туристически резервации в Турция са за юни, за който месец поскъпването е с 30%. За следващите летни месеци, цените на почивките спрямо миналата година, са нараснали съответно - с 20% за юли, и с 15% - за август.

Независимо от сравнително голямото търсене от страна на европейски туристи, хотелите в Турция се интересуват от привличане на руснаци. Пътуващите от Руската федерация заемат значителен дял от гостите в Турция, като миналата година той е 30-35%. Прогнозата е, че за този летен сезон делът на руските туристи ще бъде около 25-30%.

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

На фона на санкциите - три популярни туристически държави потвърдиха, че чакат руските туристи

Турция не въвежда никакви ограничения спрямо руските туристи