"Изминалият сезон беше уникален и ще остане в историята. Отражението на коронавируса беше различно по отношение на различните сектори в туристическата индустрия като цяло. Най-засегнати бяха тези, които са много обвързани с международния туризъм. Тези, които успяха да реализират добър сезон, са ориентираните към вътрешния туризъм". Това заяви Даниела Стоева, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"След излизане от извънредното положение стана ясно, че първо ще се отвори вътрешният туризъм. Очаквахме туризма на европейско ниво да има движение. Но даже и европейският туризъм не можа да реализира добри резултати заради несигурността. Различните играчи на туристическия пазар са имали коренно различни сезони.", заяви Стоева.

Защо някои курорти затвориха по-рано от очакваното, а други останаха отворени и след сезона?

Според експерта тези, които са ориентирани към международния туризъм, не са могли да преобразуват продукта си толкова бързо. Но има и други причини като презастрояването например, което не е по вкуса на много от туристите.

"Третата причина, че голяма част от българите не успяха да пътуват към Гърция, заради задължителните PCR тестове и някои преоткриха българското Черноморие", заяви Стоева.

По думите й българският турист няма как да компенсира сезона като цяло, за което говорят и цифрите.

"Международният входящ туризъм за миналата година в България е генерирал 7.4 милиарда лева приходи, а вътрешният около 1.3 милиарда. Изходящият български туризъм - 2.2 милиарда. Даже всички българи да почиват в България, те не биха могли да покрият загубите и още една такава година, като тази, би била фатална", каза тя.

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Колко струва корона кризата на българския туризъм?

Една оценка на експертите от БАН

Какво ще се случи със зимния сезон?

Според експерта няма как само българите да спасят зимния сезон. По думите й трябва да се концентрираме върху близките пазари (Северна Македония, Сърбия, Турция) и да се осигури възможност гражданите на тези страни да пътуват свободно. Основен пазар в зимния сезон са гостите от Великобритания, но ограниченията за пътуване все още до голяма степен са в сила.

"Нужна ни е позитивна реклама и кампания вътре и извън страната. Беше грешка, че по време на извънредното положение спря всякаква реклама, което не беше положителен ефект. В момента все още няма стратегия в посока реклама и маркетинг у нас, въпреки че те трябва да бъдат много агресивни в момента. Трябва да изваждаме положителните неща в туризма - имаме добри хотели, имаме минерални извори, спа хотели и би било добре да ги изкараме на преден план", заяви тя.

Според Стоева в кризата ще оцелеят тези, които са най-креативни и тези, които са водили по най-правилния бизнес модел своя бизнес.

"Този вид туризъм, свързан повече с природата, ще бъде изкаран на преден план, докато за тези, свързани с голяма масовка от хора, ще е нужно повече време за възстановяване. Спа туризмът е един от секторите с перспектива, планинският, селският туризъм също. За културния туризъм ще е нужно още време", смята Стоева.

Конферентният туризъм, според нея, е един от важните сектори, който беше един от най-засегнатите. Към момента спадът там е голям и събитията се отлагат за напред във времето.

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

Балкантуризъм по време на пандемия – как се справя България в кризата

Два милиона по-малко туристи от обикновено е имало през юли на българското Черноморие, броят на германските туристи е спаднал с цели 70%. Но се забелязват и някои положителни тенденции