Германският инвеститор Хайнц Херман Тийле е името зад една от най-големите бизнес империи в Германия, обединяваща активи в имотния сектор, индустриално производство и такова в сектора на селското стопанство. Той става част от екипа на Knorr-Bremse през 1969 година, а две десетилетия по-късно вече е собственик на дружеството, превърнало се в световен лидер.

През тази седмица неочакваната смърт на четвъртия най-богат германец постави на дневен ред въпросът кой ще наследи богатството му. А то включва активи за десетки милиарди.

Това включва мажоритарния дял в производителя на спирачни системи за транспортния сектор Knorr-Bremse, оценяван на над 10 милиарда долара. А също и половината от акциите в производителя на жп оборудване Vossloh, както и дял в един от най-големите авиопревозвачи в Европа - Deutsche Lufthansa. В допълнение идва земеделски бизнес в Латинска Америка и компания с дейност в имотния сектор, забирана в Мюнхен.

Хайнц Херман Тийле - един от най-богатите хора в Германия почина внезапно

Кой беше Хайнц Тийле - един от най-богатите хора в Германия, с ключов глас в Lufthansa

Неговото нетно състояние е изчислявано на над 20 милиарда долара

С всичко това дъщерята, синът и съпругата на Тийле се оказват наследници на богатство, изчислявано на около 20 милиарда долара, според данните на Bloomberg Billionaires Index.

Според започнати, планът на инвеститорът е бил управлението на Knorr-Bremse да премине в ръцете на дъщеря му Джулия Тийле-Шуерхоф, като тя е член на борда на компанията от 2016 година - една година след като брат ѝ напуска дружеството.

Германският бизнесмен досега е управлявал активите си през семейния офис Stella. След него дъщеря му Стела е най-големият акционер в нея. Според изчисленията на Bloomberg, ако всички активи на Хайнц Херман Тийле отидат при нея, тя ще стане една от топ 25 на най-заможните жени в света.

Някои смятат, че е по-вероятно ако не всички активи, то по-голямата част от тях да бъдат управлявани от нея. Брат ѝ - Хенрик, напуска Knorr-Bremse през 2015 година. След това той основава инвестиционна фирма, която подкрепя основно стартиращи компании. В момента Хенрик е неин управляващ директор.