Германският инвеститор и един от най-богатите хора в страната - милиардерът Хайнц Херман Тийле, е починал внезапно във вторник. Тази новина беше съобщена вчера, като тя е разпространена от компанията Knorr Bremse, на която той беше председател и мажоритарен собственик.

От Bloomberg разказват кой беше Тийле и как той е успял през годините да се превърне един от най-заможните хора не само в Европа, но и в света.

Роденият през 1941 година в Майнц Хайнц Херман Тийле управляваше лидер в производствения сектор, като той притежаваше 59% от производителя на спирачни системи за транспортния сектор Knorr-Bremse, както и половината от производителя на жп оборудване Vossloh.

Неговото нетно състояние е изчислявано на 20,2 милиарда долара, което го прави четвъртият най-богат човек в Германия и го поставя на 97-мо място сред най-заможните в света.

Семейството на Тийле е избягало от Източна Германия по време на войната, като тогава дома им в Берлин е бил унищожен, а в следващите години те са принудени да живеят в материални лишения.

Тийле завършва право в Мюнхенския университет, като тръгва по стъпките на баща си, който е бил адвокат. Скоро след това или през 1969 година той постъпва в производителя на спирачни за железопътни и автомобилни превозни средства Knorr-Bremse.

Кои са петимата най-богати германци?

Кои са петимата най-богати германци?

В групата има ново попълнение

Именно тази компания му помага да изгради своя имидж като инвеститор и да натрупа милиарди в следващите години. Първата стъпка в тази посока той прави през 1985 година. Тогава той вече е част от борда на директорите на компанията, а наследникът на нейния основател Георг Кнор е принуден да търси купувач за акциите си в дружеството, което е на ръба на фалита.

Първоначално Хайнц Херман Тийле се заема със задачата да търси инвеститори. От Deutsche Bank обаче му предлагат да станат гаранти, ако той се съгласи да купи книжата. Така Тийле придобива контролния пакет и става собственик на Knorr-Bremse.

През 2018 година той и семейството му печелят около 3 милиарда евро или 3,6 милиарда долара от дебюта на борсата на дружеството. Скоро след това Тийле посочва, че ще се оттегли от управлението, а негов наследник ще стане дъщеря му.

През миналата година Хайнц Херман Тийле стана част от ожесточени спорове с германското правителство заради плановете за спасителен пакет за авиопревозвача Lufthansa. Милиардерът беше собственик на 12,4% дял в компанията.

Lufthansa получи ключово "да" по пътя към получаването на спасителните 9 милиарда евро

Lufthansa получи ключово "да" по пътя към получаването на спасителните 9 милиарда евро

Най-големият акционер, който беше критик на плана, е готов да го подкрепи