Най-големият акционер в германския гигант Lufthansa е дал своето "да" за спасителния план от 9 милиарда евро, чрез който държавата ще получи дял в компанията.

Милиардерът Хайнц Херман Тийле, който беше сред най-големите критици на тази идея, е потвърдил пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, че ще подкрепи пакета по рамките на насроченото в четвъртък заседание на акционерите. Това сложи край на спекулациите от последните дни по отношение на неговата нагласа спрямо държавната помощ.

По-рано Тийле се обяви против даването на 20% дял в Lufthansa на правителството и настояваше останалите акционери да отхвърлят предложението.

"Ще гласувам в полза на това предложение", коментира обаче той в сряда пред немския уебсайт.

Lufthansa съкращава 22 000 работни места

Lufthansa съкращава 22 000 работни места

Компанията още няма разрешение за спасителния пакет от €9 млрд. от акционерите и Брюксел

По време на заседанието Lufthansa се нуждае от около половината гласове, които да подкрепят спасителната програма. Решението на Тийле е ключово в тази посока, като неговият дял от 15,5% в компанията му дава 41% от гласовете в общото събрание на акционерите.

В резултат на новината акциите на гиганта са поскъпнали с 21% по време на ранната търговия във Франкфурт, което е на-големият дневен скок от 13 март насам.

От началото на годината книжата на европейския лидер в авиоиндустрията са с около 40% надолу в резултат на пандемията. Пазарната капитализация на компанията се сви до около 4,7 милиарда долара.

Lufthansa изпадна от DAX

Lufthansa изпадна от DAX

За първи път от създаването на германския индекс