Германската авиокомпания Lufthansa ще съкрати 22 хил. работни места, за да се справи с кризата в авиоиндустрията, причинена от пандемията, предава BBC. Превозвачът прогнозира бавно възстановяване на търсенето и очаква да има около 100 самолета по-малко след края на кризата.

Половината от съкратените работни места ще бъдат в Германия. Компанията ще трябва да постигне споразумение със синдикатите до 22 юни. Lufthansa дава работа на над 135 хил. души по света, като около половината от тях са в Германия.

"Без значително намаление на разходите за персонал по време на кризата ще изпуснем възможността за по-добър нов старт след нея и рискуваме групата да излезе по-слаба", казва Михаел Нигеман, директор "Човешки ресурси".

Миналият месец Lufthansa постигна споразумение за помощ на стойност €9 млрд. от германското правителство. Берлин ще придобие 20% дял, който ще продаде до 2023 г. Сделката все още не е одобрена от акционерите и Европейската комисия.

Lufthansa затвори и бюджетната си авиолиния Germanwings през април.

Други авиолинии предприемат подобни ходове. British Airways съкращава 12 хил. от общо 45 хил. работни места, а Ryanair ще съкрати 3 хил. работни места - около 15% от общите. Съкращения има и в други авиокомпании.

Lufthansa: Пандемията донесе загуби от 2,1 милиарда евро през първото тримесечие

Lufthansa: Пандемията донесе загуби от 2,1 милиарда евро през първото тримесечие

Авиокомпанията №1 в Европа ще предприеме мащабни действия за преструктуриране