Нов милиардер влезе в групата на най-богатите германци след най-голямото за страната първично публично предлагане на семеен бизнес, пише Bloomberg.

Хайнц Херман Тийле е с $5,7 милиарда по-богат, след като пусна на борсата дялове на най-големия в света производител на спирачни системи за камиони и влакове.

IPO-то го направи четвъртия най-богат човек в страната с общо богатство от $15 милиарда, според Bloomberg Billionaire Index. 77-годишният германец бе на десета позиция с общо $8,4 милиарда.

Новоспечеленото богатство го поставя пред Клаус-Майкъл Кюне, собственик на международна транспортна копания и съоснователя на SAP Хасо Платнер. Той остава на $9,4 милиарда след най-богатия човек в Германия - Дийтер Шварц, председател и CEO на веригите Lidl и Kaufland.

На втора и трета позиция са Сюзане Клатен и Щефан Квант, основни акционери в BMW с $20,8 милиарда и $17,5 милиарда.

Knorr-Bremse, компанията на Хайнц Херман Тийле, е основана през 1905 г., а самият той започнал работа там пре 1969 г. в подразделението за патенти. През 1985 г. той купува компанията, след като се издига в корпоративната стълбица. В този момент той дори не е изплатил ипотеката по къщата си, казва той в интервю за немския Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Под ръководството му, компанията достига над 30 страни и отчита продажби през 2017 г. от €6,2 милиарда. Тийле планира да предаде бизнеса на своята дъщеря.