Миналата година през юни френският моден магнат Бернар Арно, който е собственик на луксозната група LVMH стана най-богатият човек в света с приблизително богатство от 190,3 милиарда долара. Въпреки, че не се застоя много на първото място в класация, той успя да надмине имена като Джеф Безос и Илън Мъск. Може би ще ви е интересно да разберете какви съвети дава Арно за това как да станем богати, изброени от сайта Ceoworld.

1. Няма причина да бъдете обсебени от парите/печалбите ви

Бернар Арно е от онези бизнесмени, които не търсят целенасочен подход към парите, а обръщат внимание на потенциала, който могат да донесат реализираните стратегии. Той казва, че "парите са само следствие от работата". "Обикновено казвам на екипа си да не се тревожи за печалбата. Ако вършите работата си добре, печалбата ще дойде".

Това е съвет, който сме чували от още милиардери. Това, че на Арно му отнема толкова време да стане номер едно в класацията на милиардерите, също доказва теорията му, че усилията ни ще се отплатят някой ден.

Бизнесът на Бернар Арно го направи най-богатия човек в света през 2021-a. Как се случи това?

Бизнесът на най-заможния европеец го направи най-богатият човек в света през 2021-я. Как се случи това?

Семейната холдингова компания Arnault Family Group притежава приблизително 47% от акциите на LVMH

2. Не мислете за себе си

Разликата между Бернар Арно и други милиардери, като Мъск или Бил Гейтс е, че всичко, което интересува Арно е да промотира своите марки, а не себе си. Богаташите като Гейтс и Мъск градят си и определен публичен образ, наред с бизнес постиженията си, за да се под светлините на прожекторите. Френският бизнесмен никога не е бил лице на своята компания, винаги се фокусира върху продуктите, което прави така, че да останат в съзнанието ни по-дълго. Арно е човек с по-дискретна визия и бизнес стратегията му се основава на това, че фокусът трябва да бъде върху дизайнерите и хората, отговорни за продуктите.

Бернар Арно взе титлата най-богатия човек в света за трети път тази седмица

Европеецът, който взе титлата най-богатия човек в света за трети път тази седмица

Състоянието му се увеличи с 1,8 милиарда долара за една нощ

3. Имайте доверие в идеите си

"Спомням си, че хората ми казаха, че няма смисъл да имам толкова много марки, но в крайна сметка това беше формула за успех", смята милиардерът.

Той започва да купува марки през 80-те години на миналия век, но едва през последното десетилетие се превръща в един от най-крупните милиардери в света. Арно не се вслушва в критиките и в крайна сметка следва собствената си визия, показвайки отлична стратегия. "Със сигурност ще има добри съвети, които ще получавате, но ако смятате, че една идея ще успее, не се отказвайте", казва той.

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

В края на 80-те години той дава заявка, че целта му е да управлява най-голямата компания за луксозни стоки в света през следващото десетилетие

4. Не губете контакт с вашата компания

"Една от най-лошите грешки на това да си лидер е да забравиш компанията, когато си върха", коментира Бернар Арно. Той съветва да се следи "всяка част от машината" и да се правят опити за подобрение. "Често казвам на екипа си, че трябва да се държим така, сякаш сме част от малък бизнес".

"Не стойте твърде много в офиса, бъдете с клиента или с дизайнерите, докато работят. Посещавам магазините всяка седмица. Искам да виждам и управителите на магазините там, а не по офисите им".

Придобиването на луксозни марки е по-трудно, отколкото изглежда - дори да сте Бернар Арно

Придобиването на луксозни марки е по-трудно, отколкото изглежда - дори да сте Бернар Арно

Ето защо това е така