Бернар Арно е най-богатият европеец, бизнесмен и президент на групата компании Louis Vuitton Moët Hennessy. 72-годишният Арно е един от най-богатите хора на планетата. Той е градил империята си в продължение на почти четири десетилетия, а името му се свързва с най-известните модни марки, бижута и алкохол, включително Louis Vuitton, TAG Heuer и Dom Perignon. Той притежава 97,5% дял в Christian Dior, който контролира 41,2% от LVMH.

Как Арно стартира компанията и се превърна в един от най-богатите хора в света

Арно е родом от северния френски град Рубе. Учил инженерство в едно от най-престижните училища във Франция École Polytechnique. След като завършва работи в строителната компания на баща си Ferret-Savinel, пише Business Insider.

През 1984 г. придобива компанията Agache-Willot-Boussac, която притежава марки като френския универсален магазин Bon Marche и модната къща Christian Dior. Той преименува фирмата Financiere Agache и разпродава част от бизнеса си. Скоро след това той купува модна къща Celine и финансира френския дизайнер Christian Lacroix.

В края на 80-те години Арно дава заявка, че целта му е да управлява най-голямата  компания за луксозни стоки в света през следващото десетилетие. По-късно се насочва към LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton, като влага 2,6 милиарда долара за изкупуване на акции, за да стане най-големият акционер на компанията и неин председател и главен изпълнителен директор през 1989 г.

Арно се жени за Ан Деваврин през 1973 г. От брака си имат две деца - Антоан Арно и Делфин Арно, но двамата се разделят през през 1990 г. Арно се жени повторно за Хелен Мерсие през 1991 г. От настоящата си съпруга той има три деца.

Арно притежава частен самолет, вила в Сен Тропе на Френската Ривиера. Той има и други имоти в Лос Анджелис в кварталите Бевърли Хилс, Трусдейл Естейтс и Холивуд Хилс.

Как Бернар Арно стана с $95 милиарда по-богат по време на пандемията

Как най-богатият европеец добави $95 милиарда към състоянието си за година

С нетно състояние от над $170 милиарда той е на трето място сред милиардерите в света

Според някои информации Арно е бил приятел с основателя на Apple Стив Джобс, който веднъж му казал: "Не знам дали след 50 години iPhone все още ще има успех, но мога да ти кажа, че всички ще продължат да пият твоя Dom Perignon".

Смята се, че Арно е дългогодишен приятел с бившия френски президент Никола Саркози.Той присъстваше и на сватбата на бившия президент с Карла Бруни.

Арно трупа богатства с удивителна скорост. През януари 2019 г.  печели 4,3 млрд. долара за един ден, след като акциите на LVMH скочиха с 6,9%. Само 16 месеца по-късно Арно става третият човек в света, който има състояние от 100 милиарда долара.

През ноември 2020 г. LVMH придоби Tiffany & Co. за близо 16 млрд. долара. Спорната сделка се случи след множество съдебни дела и с отстъпка от 400 милиона долара.

LVMH има приходи от 44,7 милиарда евро през 2020 г., което е спад от 17% спрямо предходната година. Въпреки това тази година приходите са се увеличили с 32% през първото тримесечие на годишна база.

С приблизителна стойност на богатството си от 150 милиарда долара, в момента Арно е третият най-богат човек в света. Само Джеф Безос и Илън Мъск са преди него.