Титлата на най-богатия човек с света през тази седмица беше доста оспорвана. Основателят на Amazon Джеф Безос, който от години заема първото място, с малки изключения, според класацията на Forbes, беше детрониран три пъти в рамките на няколко дни от най-богатия европеец в света и президент на групата компании Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Бернар Арно.

За трети път тази седмица Арно изпревари Безос и зае първото място, с нетна стойност на богатството от 190,1 милиарда долара. За сравнение богатството на изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос е 188,5 милиарда долара, според изчисления на Forbes.

Бернар Арно си съперничи с Джеф Безос за първото място по богатство в света

Светът може би има нов най-богат човек. И той е от Европа

След като акциите на LVMH поскъпнаха драстично през последните дни

Състоянието на Арно нарасна с 1,8 млрд. долара за една нощ, след като акциите на LVMH се покачиха 1% преди ден. В същото време акциите на Amazon отбелязаха спад, което доведе и до срив на състоянието на Безос с близо 700 милиона долара.

Изглежда и двамата напоследък са заети с покупка и продажба на акции. Арно купи акции на LVMH на стойност 657 милиона долара между януари и май. Акциите нараснаха с повече от 26% от началото на годината на фона на силните продажби на луксозните марки в Китай и САЩ.

Луксозната индустрия беше сериозно засегната икономическия спад от коронавируса през миналата година, но отчете приходи от 17 милиарда долара през първото тримесечие на 2021 г. - увеличение с 32% на годишна база.

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

В края на 80-те години той дава заявка, че целта му е да управлява най-голямата компания за луксозни стоки в света през следващото десетилетие

Междувременно Безос продава. Откакто обяви, че ще напусне поста главен изпълнителен директор през февруари, продаде акции на гиганта за електронна търговия на стойност 6,6 млрд. долара само за три седмици през май.

В сряда Безос обяви, че ще напусне поста на изпълнителен директор на 5 юли. Бeзoc щe бъдe зaмeнeн oт Aнди Джecи, ĸoйтo e глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa Аmаzоn Wеb Ѕеrvісеѕ - тoвa e бизнecът нa Аmаzоn, cвъpзaн c oблaчни изчиcлeния.

Безос продаде трети пакет акции на Amazon в рамките на седмица

Безос продаде трети пакет акции на Amazon в рамките на седмица

Той заяви, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията по-рано през тази година