Преди година и половина френският магнат Бернар Арно успя да постигне нещо историческо. Той се превърна във вторият най-богат човек в света. След като изгуби значителна част от богатството си през тежките месеци на пандемия и изпадна надолу в класацията на милиардерите в света, сега той отново успя да си извоюва това място. И дори може да изпревари Джеф Безос като богаташ номер едно. Ако вече не го е направил.

По-малко от месец, след като основателят на Amazon отново докосна върха от 200 милиарда долара в края на април, той изгуби част от преднината си, както и няколко десетки милиарда долара. Така, според изчисленията на Forbes, Безос вече не е най-богатият човек в света и той си дели тази позиция с европееца Арно.

Последният успя да добави 800 милиона долара към богатството си в края на миналата седмица след скок в цената на акциите на неговата империя в сегмента на луксозните стоки LVMH. Така към 24 май, според изчисленията на Forbes, неговото нетно състояние възлиза на 186,4 милиарда долара.

Бернар Арно може да изпревари Джеф Безос и Бил Гейтс като най-богатият човек в света

Може ли скоро европеец да стане най-богатият човек в света?

Заради една сделка за 16 милиарда долара

С този резултат той дори изпреварва с малко Джеф Безос. След като в петък книжата на Amazon изгубиха част от стойността си, неговото нетно богатство намаля с 2,3 милиарда долара и достигна 186 милиарда долара.

Разбира се, с началото на търговията в понеделник от двете страни на Атлантика нещата могат да се променят напълно. И Безос да затвърди своята позиция на най-заможен човек в света или пък Бернар Арно да направи финален спринт и да се отдалечи с още няколко милиарда пред него.

Всъщност на 19 декември 2019 година се случи точно това. За кратко френският милиардер успя да се превърне в богаташ номер едно, след като забогатя с грубо 100 милиона долара. С отварянето на американската борса обаче акциите на Amazon поскъпнаха осезаемо и Джеф Безос го измести отново на втората позиция.

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

Как най-богатият европеец Бернар Арно създава империята си и как харчи богатството си?

В края на 80-те години той дава заявка, че целта му е да управлява най-голямата компания за луксозни стоки в света през следващото десетилетие

От този момент насам и двамата са със 76 милиарда долара по-богати, след като книжата и на двата гиганта - LVMH и Amazon, записаха значителни ръстове. От началото на април, когато Арно беше на трето място след Илън Мъск, акциите на LVMH са поскъпнали с близо 21%, а тези на Amazon - със 7 на сто.

Въпреки че от Forbes посочват, че двамата са в оспорвана битка за първото място, според Bloomberg Арно има още какво да навакса. Причината е, че двете издания използват различни методи за изчисляване на богатството на милиардерите в света. Според Bloomberg Billionaires Index Джеф Безос управлява активи за 187 милиарда долар, а Арно си дели второто място с Илън Мъск с богатство от 162 милиарда долара.