Първата половина на 2019 година донесе продължаващо гражданско напрежение във Франция, след като протестите на "жълтите жилетки" продължиха с искания за по-високи заплати и пенсии, както и за борба с неравенството. Но за най-богатите граждани на страната, първото полугодие бе изключително успешно.

14-те души от Франция, които намират място сред 500-те най-богати в света в индекса на Bloomberg, са забогатяли с нови $78 милиарда от началото на годината, увеличение от цели 35 процента. Това е повече от двойно, спрямо Китай (17%) и САЩ (15%). Богаташите в Тайланд са втори (33%), следвани от Сингапур (31%) и Япония (24%).

Данните изключват страни, в които има по-малко от двама милиардери в класацията. Единственият нигериец в него - Алико Дангове - записва 60% повишение на богатството си до $16,8 милиарда.

Титаните в луксозната индустрия Бернад Рено и Франсоа Пино, както и Франсоа Бененкур-Майерс, общо са добавили нови $53 милиарда. Търсенето на луксозни стоки в Китай е устойчиво, въпреки несигурността в страната. Акциите на LVMH на Арно се покачиха с 45% от началтоо на годината.

В света вече има трима души с богатство над $100 милиарда

В света вече има трима души с богатство над $100 милиарда

Бернар Арно влезе в тази група, а нетното му състояние е равно 3% от икономиката на Франция