Амансио Ортега е един от най-заможните хора в Европа, а също така и създател на световния лидер в модната индустрия Inditex. През последните три години обаче той успява да удвои едно свое вложение не от основния си бизнес или от инвестиции в суровини или на фондовия пазар.

В средата на 2018 година неговата инвестиционна фирма Pontegadea Investories купува 9,99% дял от бизнеса с телекомуникационна инфраструктура на Telefonica, отделена в компанията Telexius Telecom, оценяващо на около 3,8 милиарда евро или 4,6 милиарда долара фирмата, показват данни на Bloomberg.

През тази седмица компанията American Tower обяви, че ще придобие около 70% от активите на за 7,7 милиарда евро. Това е потвърдил говорителят на Telefonica.

Това означава, че основателят на Zara Ортега ще получи възвръщаемост от вложението си през 2018 година в рамките на поне 103%.

"Когато Pontegadea влезе в Telxius бизнесът с телекомуникационна инфраструктура не представляваше такъв интерес, както днес. Но времето доказа, че сделката е била много добра", обяснява инвестиционният директор на ATL Capital в Мадрид Игнасио Кантос.

84-годишният Ортега от години работи върху диверсифицирането на портфолиото си от своя бизнес в модната индустрия, изграждайки мощна империя в имотния сектор. След дебюта на Inditex на борсата през 2001 година той е получил дивиденти в размер на над 9 милиарда долара.

Към днешна дата Амансио Ортега е най-богатият човек в Испания и третият в Европа след Бернар Арно и Франсоаз Бетанкур-Майерс. Неговото нетно състояние е изчислявано на 66,5 милиарда долара.