Както вече не веднъж съм споменавал, ако искате да станете богат, то започнете да мислете като такъв. Стартирайте с изучаването на дневните навици на най-заможния един процент от населението, който според закона на Парето държи и контролира основна част от световните активи.

Сега ще представя някои от навиците на някои от най-богатите хора по света, със следването на които можете да започнете:

Те медитират

Според учените медитацията има много умствени и физически ползи като подобрява значително паметта и подсилва имунната ви система. Така не само се разтоварвате от стреса, но и се поддържате здрав, за да можете да работите здраво по задачите си.

Сред богатите, които медитират ежедневно са Рей Далио, Джак Дорси и Опра Уинфри.

Отдадени са на благотворителност

Много от милиардерите, включително и Майкъл Блумберг, дарил 3 милиарда долара от богатството си до момента, са отдадени на благотворителност. Сред имената на най-големите филантропи в света попадат още Уорън Бъфет, Бил Гейтс и др.

Бъфет например, който е в топ три на най-богатите хора в света, планира да дари 99% от богатството си приживе.

Стават рано

Явно има нещо вярно в поговорката че "ранно ставащите птичета, получават червея". Редица изследвания сред най-богатите хора потвърждават, че основната част от тях стават много рано, още преди всички да са се събудили.

Сред тях са Ричард Брансън, който става в 5:45 сутринта и Джак Дорси, който става в 5:00, за да медитира и да се упражнява.

Около 50% от най-заможните хора по света стават средно с около три часа по-рано от останалите.

Имат рутинни навици

Много от най-богатите си имат дневни ритуали. Например Джон Пол Мичел всяка сутрин прекарва пет минути след като се събуди в леглото си в размисъл.

Живеят под възможностите си

Само защото имат милиарди долари това не означава, че се отдават на безрасъдни харчове. Сам Уолтън например, основал Wal-Mart през 1979-та година кара Ford F150.

Бил Гейтс пък лети с търговски самолети от години. Уорън Бъфет живее в същата къща, която е купил през далечната вече 1958-ма година за 31 500 долара.

Преследват страстта си

"Трябва да откриете това, което обичате да правите", коментира Стив Джобс през 2005-та година. "Единственият начин да свършите страхотна работа е да обичате това, което правите. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите. Не спирайте", съветва Джобс.

Четат

Уорън Бъфет прекарва около 80% от деня си в четене, като продължава с това занимание и в дома си. Това включва книги, финансови отчети и др.

През 2015-та година Марк Закърбърг се зае да чете по една книга на всеки две седмици. Медийният могул Опра Уинфри избира по една книга всеки месец.

На въпроса "как се е научил да конструира ракети", Елън Мъск отговаря "чета книги".

Имат няколко източника на доходи

Богатите се фокусират върху доходите и не е изненадващо, че често имат няколко бизнеса. Това е така, за да не разчитат на един единствен източник на доходи, с който може по една или друга причина да се случи нещо.

Милиардерът Ричард Брансън например притежава марките на около 200 компании.

Те са самонаети

Обикновено богатите имат собствен бизнес и сами определят размера на чековете си. Те не разчитат на това някой друг да ги възнаграждава за просрочено време и предпочитат заплащане на база на постигнати резултати, а не на време.

Марк Закърбърг напимер, работи за себе си от 19-годишна възраст. Същото прави и Еван Шпийгел, основател на Snapchat, който е сред най-младите милиардери в момента.

Събират се с други успешни хора

Най-богатите знаят, че с "какъвто се съберат, такива стават". Затова те имат склонност да се обграждат и да дружат с други богати и успешни. Не е изненада, че Уорън Бъфет и Бил Гейтс са най-добри приятели.