Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязоха в 36-тата годишна класация на милиардерите на глобалния Forbes. Двамата заедно заемат 1513-а позиция. Според изданието българите разполагат със състояние от общо $4 милиарда - по около $2 милиарда на всеки от тях. Това ги прави най-богатите "дебютанти" в тазгодишното класиране на клуба на милиардерите.

Братя Домусчиеви са подписали сделката за "Нова телевизия" за 185 милиона евро
Обновена

Братя Домусчиеви са подписали сделката за "Нова телевизия" за 185 милиона евро

Ново дъщерно дружество придобива 100% от телевизията и мажоритарен дял в "Нет Инфо"

Forbes пише, че "милиардерите от България Георги и Кирил Домусчиеви са градили състоянието си десетилетия наред". Изданието изтъква, че те стартират бизнеса си в посткомунистическата епоха на 90-те години на миналия век, когато основават инвестиционен конгломерат. Днес корпорацията им обединява компании от сферите на ветеринарната медицина при животните, доставките, недвижимото имущество и футбола.

България, Естония, Уругвай и Барбадос за първи път имат свои представители сред най-богатите хора в класацията за милиардерите на престижното списание. Освен тях, останалите новопостъпили в клуба на най-богатите са предприемачите от Уругвай Андрес Бзуровски и Серхио Фогел с общо състояние от около $3 милиарда, певицата Риана със $1,7 милиарда и естонският финансист Кристо Каарман с $1,2 милиарда.

Българинът Влад Тенев попадна в юбилейна класация на Forbes в Америка 30 под 30

Българинът Влад Тенев попадна в юбилейна класация на Forbes в Америка 30 под 30

Списанието избра 30-те най-добри "звезди" за всички времена за така наречената "Зала на славата"

През 2022 година списъкът с милиардерите на глобалния Forbes е намалял с 87 души спрямо миналата година. Това се дължи най-вече на войната, пандемията и на мудните пазари, съобщава изданието. Общият им брой е 2 668 от тях в 36-тата годишна класация на Forbes за най-богатите хора на планетата.

Тяхното общо състояние възлиза на $12,7 трилиона. Това е с $400 милиарда по-малко, отколкото през 2021 година. Най-драматичният спад се наблюдава в Русия, където има 34 милиардери по-малко. Следва Китай, където правителствените регулации срещу технологиите компании са довели до 87 по-малко китайски милиардери.

Начело по милиардери са САЩ с общо 735 на брой. На върха е Илон Мъск, който за първи път оглавява списъка.

Илон Мъск ще е първият трилионер в света

Кой ще е първият трилионер в света?

Според ново проучване