Пандемичната 2020-а беше наистина добра година за свръхбогатите хора на Русия.Въпреки отслабването на рублата и заплахата отамерикански санкции, руската класа на милиардерите набъбна до 117 души (спрямо 99 миналата година), пише Forbеs. Общото нетно богатство на руските богаташи възлиза на 584 млрд. долара (спрямо 385 милиарда година по-рано).

Повече от една трета от тези пари идват само от 10 милиардери

В списъка на бизнес Forbеs зa 2021 г. десетте най-богати руснаци притежават общо състояние от 223 млрд. долара, спрямо $152 млрд. през 2020 г. Тоест, всеки от тях е още по-богат от миналата година по това време.

Най-богатите хора в Турция управляват $53 милиарда. Кои са те?

Най-богатите хора в Турция управляват $53 милиарда. Кои са те?

В топ 5 на най-заможните хора в съседката ни влизат две жени

Начело в класацията е Алексей Мордашов, чиито акции в публично търгуваната компания за добив на стомана и злато - NordGold - се повишиха значително във време, в което Русия се възстановява от пандемията, причинена от в Covid-19. Семейството на Мородашов Мордашов разполага с 29,1 млрд. долара или с $12,3 млрд. повече, отколкото преди една година.

На второ и трето място застават Владимир Потанин и Владимир Лисин. Първият от добавя към парите си още 7,3 млрд. долара, а вторият - $8,1 млрд.

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

За последната година шестима души от региона са влезли в групата на най-заможните хора в света

Ето и пълният ТОП 10 на най-богатите руски милиардери

  1. Алексей Мордашов и семейство, НЕТНА СТОЙНОСТ: $29.1 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: СТОМАНА, ИНВЕСТИЦИИ

Син на двама съветски работници в стоманодобивната фабрика, днес Мордашов е мажоритарен акционер в стоманодобивната компания "Северстал", където е бил главен изпълнителен директор в продължение на 19 години до оттеглянето си през 2015 г.

    2. Владимир Потанин, НЕТНА СТОЙНОСТ: $27 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: МЕТАЛИ

Потанин е признат за автор на противоречивата схема "заеми за акции", която помогна на политически обвързани руски бизнесмени да получат контрол над държавните компании по време на приватизацията на страната през 90-те години. Потанин притежава 35% дял в листвания от Москва производител на паладий и никел Nornickel.

    3. Владимир Лисин, НЕТНА СТОЙНОСТ: $26,2 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: СТОМАНА, ТРАНСПОРТ

Лисин забогатява като работи заедно с група търговци, доминиращи при руския износ на алуминий и стомана. Когато партньорите се разделят през 2000 г., Лисин получи мажоритарен дял в публично търгуваната руска Novolipetsk Steel.

    4. Вагит Алекперов, НЕТНА СТОЙНОСТ: $24,9 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: МАСЛО

Алекперов е бивш работник на нефтени платформи в Каспийско море. По-късно той става заместник-министър, който ръководи петролната индустрия в Съветския съюз. След промените взима три големи, контролирани от държавата, петролни находища. С тях той създава Лукойл през 90-те години на миналия век. Днес Алекперов притежава около 30% от публично търгувания петролен гигант.

   5. Леонид Михелсън, НЕТНА СТОЙНОСТ: $24,9 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: ГАЗ

Михелсън е бизнес партньор на Генадий Тимченко в производителя на природен газ Novatek и нефтохимическата компания Sibur.Започва кариерата си като бригадир в строителна компания, работеща по газопровод в руската област Тюмен.

   6. Генадий Тимченко, НЕТНА СТОЙНОСТ: $22 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: МАСЛО, ГАЗ

Тимченко притежава дялове в газовата компания Novatek и производителя на нефтохимически продукти Sibur Holding, заедно с партньора си от пета позиция - Михелсън.

Говори се, че поддържа много близки взаимоотношения с президента Владимир Путин.

   7. Алишер Усманов, НЕТНА СТОЙНОСТ: $18.4 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: СТОМАНА, ТЕЛЕКОМ, ИНВЕСТИЦИИ

Усманов натрупва първото си състояние, произвеждайки найлонови торбички - оскъдна стока в бившия Съветски съюз.

Той е бил инвеститор във Facebook, както и в китайската фирма за електроника Xiaomi. Най-големият му актив е 49% дял в железорудния и стоманен гигант Metalloinvest.

   8. Андрей Мелниченко, НЕТНА СТОЙНОСТ: $17,9 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: ВЪГЛИЩА, ТОРОВЕ

Първото бизнес начинание на Мелниченко е верига от чейндж бюра за обмяна на валута, стартирала през 90-те години на 20 век. Днес той притежава дялове в производителя на торове Eurochem и енергийната компания за въглища SUEK.

  9. Павел Дуров, НЕТНА СТОЙНОСТ: $17,2 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: ТЕЛЕГРАМ

Известен като руския Марк Зукърбърг, Дуров основава социалната мрежа VK на 22-годишна възраст. Той става много богат още преди да създаде приложението за съобщения Telegram през 2013 г. В момента планира да си осигури допълнителни приходи от известното безплатно приложение, което се грижи за поверителността.

  10. Сюлейман Керимов и семейство, НЕТНА СТОЙНОСТ: $15.8 млрд. ИЗТОЧНИК НА БОГАТСТВОТО: ИНВЕСТИЦИИ

Завършилият икономика Керимов прави кариерата си, инвестирайки в руски компании, които са в затруднено положение. Големите залози в инвестиционни банки точно преди финансовата криза от 2008 г. му струваха милиарди долари. След това обаче той заложи на най-големия производител на злато в Русия - Polyus и така днес заема престижното десето място в клуба на руските милиардери.

Светът има нова столица на милиардерите: За първи път Пекин измести Ню Йорк

Светът има нова столица на милиардерите: За първи път Пекин измести Ню Йорк

Най-богатият жител на Пекин е китайският бизнесмен Джан Имин - основател на ByteDance