С брутен вътрешен продукт в размер на близо 650 милиарда долара Турция е една от най-големите икономики в света. Южната ни съседка се нарежда в топ 20 на гигантите в глобалната икономика. А също така тя е дом на 26 души сред най-богатите в света, както и на Балканите, които притежават активи за общо 53,2 милиарда долара към 2021 година.

В никоя друга държава в региона не живеят толкова много супербогаташи и никой в съседните страни не притежава толкова, колкото Мурат Юлкер - най-заможният турчин. Бизнесменът е собственик на конгломерата в хранителната индустрия Ulker Biscuit.

Мурат Юлкер

Източник: Wikipedia

Мурат Юлкер

Според класацията на Forbes за милиардерите в света той е на 421-во място по богатство с нетно състояние към април 2021 година в размер на 6,2 милиарда долара. Неговата компания Ulker Biscuit е най-голямата в холдинга Yildiz, управляван от Юлкер, като тя изнася за над 100 пазара, включително за България.

След него с най-голямо богатство в Турция е строителният магнат Ерман Иличак. Неговото нетно състояние се изчислява на 4,4 милиарда долара. Иличак е собственик на Ronesans Construction, която оперира в Източна Европа, Близкия Изток и Централна Азия.

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

Кои са новите милиардери на Източна Европа, които управляват богатство за $11 милиарда?

За последната година шестима души от региона са влезли в групата на най-заможните хора в света

Ерман Иличак

Източник: enerji.ronesans.com

Ерман Иличак

Третият супербогаташ на южната ни съседка е Ферит Фаик Сахенк. Той притежава 2,9 милиарда долара и е главен изпълнителен директор на холдинга Dogus, който има инвестиции в редица сектори от туризъм, имоти, до медии и финансови услуги. Основната част от неговото богатство идва от продажбата на акциите, притежавани от него и семейството му, в Garanti Bank през 2017 година.

Сред петимата най-заможни хора в южната ни съседка се нареждат и две дами. Дълго време номер 1 сред жените милиардери в Турция беше Самахат Севин Арсел.

Филиз Фаик Сахенк

Източник: mongolia.mom-rsf.org

Филиз Фаик Сахенк

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Милиардерите в Европа са с $1 трилион по-богати в сравнение с година по-рано

Френският бизнесмен Бернар Арно остава най-богатият европеец. Към редиците на милиардерите в Европа се присъединяват още 72-ма души

През 2021 година обаче преди нея застава сестрата на Ферит Сахенк - Филиз. Тя управлява богатство, изчислявано на 2,7 милиарда долара. Основно тя се занимава с управлението на Dogus в търговията с луксозни стоки, като холдингът представлява брандове, като Gucci и Eporio Armani в Турция.

На пето място след нея идва Семахат Севин Арсел, която притежава активи на стойност от 2,3 милиарда долара. Тя е част от империята на турската фамилия Коч. Арсел е член на борда на директорите на Koc Holding. С две места по-надолу е и Мустафа Рахми Коч, който е председател на семейния холдинг. 90-годишният бизнесмен е и най-възрастният милиардер в Турция с нетно състояние от 1,9 милиарда долара.

Семахат Севин Арсел

Източник: https://www.arcelikglobal.com/

Семахат Севин Арсел

Сред десетимата най-заможни хора в южната ни съседка се нареждат още Сезай Бакаксиз, който е основател на една от водещите компании в инфраструктурното строителство в Турция Limak Construction; неговият бизнес партньор Нихат Оздемир; най-големият акционер в производителя на дрехи LC Waikiki Мустафа Кючук, както и Ибрахим Ердемоглу, който е собственик на производителя SASA Polyester.