Милиардери като Джеф Безос и Марк Зукърбърг инвестират в технологии против стареене и скоро биха могли да използват богатството си, за да удължат живота си и да живеят много по-дълго, отколкото всеки друг човек.

Учените смятат, че впечатляващият напредък в изследванията на стареенето може да означава, че хората ще могат да надживеят предците си, но леченията ще имат цена, която ще бъде непосилна за повечето.

Това означава, че милиардерите в света могат да бъдат първите, които ще се сдобият с най-новите новаторски лечения.

Милиардерите инвестират в анти-стареене

Някои от най-богатите хора на Земята инвестират богатствата си в разработване на изследвания и технологии против стареене, включително основателят и бивш главен изпълнителен директор на Amazon, Джеф Безос.

Съобщава се, че през 2021 г. той е направил инвестиция в Altos Labs, биотехнологичен стартъп, фокусиран върху "програмиране на клетъчно подмладяване за възстановяване на здравето и устойчивостта на клетките, с цел обръщане на болестите с цел трансформиране на медицината".

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили BYD, която детронира Tesla

От беден сирак до милиардер: Историята на човека, основал компанията за електромобили, която детронира Tesla

Kой е Уанг Чуанфу?

Безос и Питър Тийл също така са инвестирали в Unity Biotechnology, базирана в Южен Сан Франциско компания, която изследва "стареещите клетки", които спират да се делят при хората с напредване на възрастта. Идеята, според уебсайта на компанията, е да се разработят "трансформиращи лекарства за забавяне, спиране или запазване на болестите на стареенето".

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан са съоснователи на The Breakthrough Prize, която годишно присъжда три милиона долара на учени, които постигат "трансформиращ напредък към разбирането на живите системи и удължаването на човешкия живот", пише Greek Reporter.

Според The New Yorker, съоснователят на Oracle Лари Елисън е дарил най-малко 370 милиона долара за изследвания срещу стареенето. Съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж помогнаха за стартирането на биотехнологичния стартъп Calico, дъщерно дружество на Alphabet, което изследва заболявания, свързани със стареенето, като диабет и Алцхаймер.

Да станеш милиардер, като продаваш козметични маски за лице за $3: историята на един бивш фармацевт

Да станеш милиардер, като продаваш козметични маски за лице за $3: историята на един бивш фармацевт

59-годишният основател на Fuerjia трупа състояние от 2,8 милиарда долара на базата на 84% собствеността си в компанията

Илон Мъск не е сред тях

Илон Мъск, най-богатият човек на земята, не е инвестирал в технологии против стареене.

"Не мисля, че трябва да се опитваме да накараме хората да живеят много дълго време", каза наскоро Мъск пред Insider. "Това ще доведе до задушаване на обществото, защото истината е, че повечето хора не променят мнението си. Те просто умират. Така че, ако те не умрат, ние ще останем със стари идеи и обществото няма да напредне."

Напредъкът срещу стареенето може да "изостри неравенствата"

Професорът от университета в Утрехт Кристофър Варехам каза, че тези научни постижения могат да "изострят всички видове съществуващи неравенства", които вече имаме.

"Да предположим, например, че имаме един вид ваксина срещу пандемията на остаряването", каза Уеърхам пред The Times. "Това потенциално ще изостри всички видове съществуващи неравенства, които имаме."

Варехам добави, че това може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, тъй като тогава милиардерите ще имат още повече време да увеличат своето богатство.

Най-младият милиардер в света започнал бизнеса в гаража на родителите си едва на 17 години, а сега  е конкурент на Tesla

Най-младият милиардер в света започнал бизнеса в гаража на родителите си едва на 17 години, а сега е конкурент на Tesla

Остин Ръсел притежава богатство на стойност 1,6 милиарда долара

"Колкото по-дълго сте на този свят, толкова повече се увеличава богатството ви", каза изследователят, който изучава етиката на стареенето. "Колкото по-богат сте, толкова по-голямо политическо влияние имате."