Нетното състояние на американските домакинства се покачва до рекордно високо ниво през третото тримесечие благодарение на ръст на стойността на акциите и недвижимите имоти, сочи доклад на Федералния резерв, цитиран от The Wall Street Journal. Данните подчертават изкривената природа на възстановяването на икономиката, което диспропорционално помага на богатите да забогатеят още повече.

Нетното състояние се покачва с 3,2% през третото тримесечие спрямо предходните два месеца до общо $123,52 трлн. Дълговете растат с 5,6% до $16,4 трлн., най-бързият темп от две години насам.

Ръстът на пазарите движи увеличението на богатството на американските домакинства. S&P 500 и Dow Jones Industrial Average добавиха 8,5% и 7,6% съответно през третото тримесечие, награждайки на още по-бърз ръст през второто тримесечие.

Редица икономисти описаха възстановяването на икономиката на САЩ като К-образно: по-богатите американци се справят добре, докато милиони други виждат как доходите и състоянието им намаляват.

По-високите цени на жилищата и на акциите, заедно с увеличения темп на спестяване, подпомага вече заможните. По-бедните, които по-рядко притежават жилище или акции и е по-вероятно да са загубили работата си, не се радват на успех.

В края на 2019 г. едва 15% от домакинствата са притежавали директно акции, а около половината са инвестирали в пазарни инструменти чрез 401k и IRA, предназначени за пенсия.