От Ню Йорк до Париж и от Сао Пауло до Хонконг загубите сред най-богатото население на света са безпрецедентни през последните дни.

Според данните на Bloomberg Billionaires Index най-заможните хора в света са загубили общо 331 милиарда долара в рамките на един ден в четвъртък. Това е най-голямата еднодневна загуба от отчитането на индекса, започнало преди 8 години. С тези загуби общо тези на топ 500 на милиардерите в света достигат 950 година на годишна база.

Така сривът от тази седмица бележи края на десетилетие на възходящо представяне на пазарите, което помогна на най-богатите хора на планетата да натрупат рекордните 6,1 трилиона долара само преди по-малко от два месеца.

Тези печалби обаче бяха "изтрити" за последните 4 дни в резултат на опасенията от ефекта на пандемията върху икономиката, както и на срива на цените на петрола.

Енергийният магнат от Оклахома Харолд Хам, например, успя да излезе от индекса на милиардерите, след като изгуби почти половината от нетното си богатство в резултат на срива на петролния пазар. Шелдън Аделсън, който е собственик на най-големият оператор на казина в света, е изгубил 11,7 милиарда долара от началото на годината.

Що се отнася до хората, които са на първите места в класацията, французинът Бернар Арно е със загуба от 9,5 милиарда долара, а Джеф Безос - от 8,1 милиарда долара. Междувременно 53 милиардери са изправени пред най-големия спад на богатството си от влизането си в индекса.