Президенството е мястото на реалната власт в Съединените американски щати. Традиционно то е била заемано от хора, които вече са успели да постигнат определена материална сила и влияние в своята страна.

Днес заплатата на президента на САЩ е 400 000 долара годишно. Ако обаче приравним този доход и другото състояние на бившите президенти към стойността на съвременни пари, както са направили експертите на портала TheRichest, тогава ще бъде получен действителния размер на благосъстоянието на американските президенти.

Предполага се , че състоянието на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп е около $3 милиарда.

Богатството на Доналд Тръмп достигна $3 милиарда

Богатството на Доналд Тръмп достигна $3 милиарда

Президентът на САЩ не може да се нареди сред 500-те най-богати хора в света

По-долу ще разкажем за 10-те най-богати бивши президенти на САЩ.

10. Джон Тайлър

Джон Тайлър е десетият президент на САЩ. Той е станал първият президент, който е встъпил в длъжност не чрез избори, а като вицепрезидент след смъртта на действащия държавен глава.

Богатството му се оценява на 57 милиона долара по отношение на днешните пари.

Снимка 365319

Източник: Белият дом

9. Франклин Рузвелт

Франклин Рузвелт е 32-ият президент на САЩ. Той е президент на САЩ по време на Голямата световна икономическа криза и Втората световна война. Единственият американски президент, който е избран за повече от два мандата.

Богатството му, измерено с мащаба на днешните пари се оценява на 66 милиона долара.

8. Бил Клинтън

Бил Клинтън от Демократическата партия е 42-ият президент на САЩ. Клинтън беше избран за президент два пъти, като вторият му президентски мандат бе белязан от секс скандал с Моника Левински и процеса на импийчмънт.

Освен доходите от президентска заплата, той печелел пари и от книгите и изказванията си. Богатството му преизчислено по стойността на днешните пари се оценява на 75 милиона долара.

Снимка 428715

Източник: EPA/БГНЕС

7. Хърбърт Хувър

Хърбърт Хувър от Републиканската партия е 31-ият президент на Съединените щати от 1929 до 1933 г.. Той ръководи страната по време на Голямата депресия. До 1914 г. богатството му достига около 100 милиона долара.

Като президент той не се отказва от заплатата си, раздавайки я за различни благотворителни нужди, както и за допълнителни плащания на служителите на Белия дом.

6. Линдън Джонсън

Линдън Джонсън от Демократическата партия е 36-ият президент на Съединените щати от 22 ноември 1963 г. до 20 януари 1969 г. Джонсън ръководи страната по време на войната във Виетнам. След края на неговото председателство той започва да пише мемоари, а също така изнася лекции в университети.

До края на живота си богатството му достига сегашните 109 милиона долара.

5. Джеймс Медисън

Джеймс Медисън е американски държавник, четвъртият президент на САЩ, един от ключовите автори на конституцията на САЩ.

Мадисън е роден и израснал в заможно робовладелско семейство. Правната му и политическа кариера само укрепва завидното му финансовото му положение, което се га би се равнявало на около 101 милиона долара.

Кои са най-богатите кандидати за президент в историята на САЩ?

Кои са най-богатите кандидати за президент в историята на САЩ?

Един от тях е със състояние от 55.9 млрд. долара

4. Андрю Джексън

Андрю Джексън е 7-мият президент на Съединените щати. Джаксън стана първият президент на САЩ, избран за кандидат от Демократическата партия, като той се счита за един от нейните основатели.

Богатството му, измерено със стойността на съвременните пари се оценява на 132 милиона долара.

3. Теодор Рузвелт

Теодор Рузвелт е американски политик, 25-и вицепрезидент на САЩ и 26-и президент на Съединените щати през периода 1901-1909 г., представител на Републиканската партия, лауреат на Нобеловата награда за мир за 1906 година.

Богатството му спрямо днешните пари се оценява на 139 милиона долара.

2. Томас Джеферсън

Томас Джеферсън е крупна фигура в американската революция за независимост, един от авторите на Декларацията за независимост, третият президент на САЩ през периода 1801-1809 г., един от бащите-основатели на държавата, изключителен политик, дипломат и философ от епохата на Просвещението.

Измерено със мащаба на съвременните пари, състоянието му се оценява на 236 милиона долара.

Снимка 336830

Източник: Wikipedia

1. Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон е американски държавник, първият всенародно избран президент на Съединените американски щати. Той е един от бащите основатели на САЩ, главнокомандващ на континенталната армия, участник във войната за независимост и създател на институцията на американското президентско управление.

Измерено със стойността на съвременните пари, състоянието му се оценява на 587 милиона долара.