Преди време създателят на онлайн платформата Amazon Джеф Безос изпревари Бил Гейтс и се превърна най-богатият човек. След като той успя да натрупа състояние от 98 милиарда долара се появи въпросът кога светът ще види своят първи трилионер.

Цената на акциите на технологичния лидер расте петкратно за няколко поредни години и ако това продължи е възможно Безос бързо да натрупа още няколко милиарда към сметката си.

Така век след като Джон Д. Рокфелер се превърна в първия известен милиарден в историята е напълно възможно да станем свидетели на първият човек с богатство от 1 трилион долара.

Какво означава това? Според бройна система, приета в Щатите, това са хиляда милиарда долара или грубо колкото брутния вътрешен продукт (БВП) на Мексико. По този начин Безос ще има повече пари от технологични, енергийни, финансови магнати и такива в света на търговията от Северна Америка, Европа и Азия, пише The Guardian.

И все пак, ако не можем да сме сигурни, че той ще постигне този успех, то поне е ясно, че първият трилионер ще бъде мъж, като има едва няколко дами в списъка на Forbes за стоте най-богати хора в света.

Преди не толкова време достигането до тази граница изглеждаше невероятно и мнозина се усъмниха, че това ще се случи след като от неправителствената организация Oxfam изчислиха, че подобно състояние може да бъде натрупано, но това може да отнеме и 25 години.

Само през последните 12 месеца обаче германските, американските и британските фондови пазари достигнаха такива рекордни нива, а развитите икономики записаха достатъчно голям растеж, че това може да се случи много по-рано.