През изминалите 12 месеца хората с нетно богатство над 30 милиона долара в света са се увеличили с 2,4% въпреки корона кризата. Така днес повече от 520 000 души разполагат с активи от над тази сума. А с най-много са се увеличили тези, живеещи в Азия.

Според класификацията на консултантската компания Knight Frank в категорията супербогаташи влизат всички, които са собственици на активи на стойност над 30 милиона долара. А прогнозите на експертите показват, че тази група заможни граждани ще се увеличи с още 27% до 2025 година.

През този период Щатите ще останат дом на най-голям дял от тях. В края на периода анализаторите смятат, че в САЩ ще живеят 38% от хората с над 30 милиона долара или около 254 000 от тях.

Все по-добре обаче се представя и Азия. В следващите 5 години супербогаташите ще се увеличат до 169 000 души или около една четвърт от това население на Земята. Така континентът ще се доближи до Европа, която се очаква да бъде дом на 186 000 супербогаташи към 2025 година.

Именно азиатски са и двете държави, в които гражданите в тази категория ще се увеличат най-много - с над 60 на сто. На първо място е Индонезия, където според прогнозите те ще бъдат с 67% повече в сравнение с броя им в момента. Веднага след нея е Индия с 63 на сто.

Според изчисленията на Knight Frank на трето място по ръст на супербогаташите ще бъде най-голямата икономика в Централна и Източна Европа - Полша. Хората с над 30 милиона долара там ще се увеличат с 61% през разглеждания период.

С над 50 на сто повече ще бъдат и тези в Швеция и Нова Зеландия, сочи прогнозата. Ето и кои са след тях:

Infographic: The Countries Set For A Super Rich Population Boom | Statista You will find more infographics at Statista