Върховният административен съд(ВАС) е отменил наложената ПАМ от Комисията за финансов надзор КФН, на Българска роза АД, Карлово(4BH). Забраната е била гласуването на точка 2 от дневния ред на общото събрание за разпределянето на дивидент за 2012г., насрочено за 6 юни 2013г. Мотивите на комисията са били, че в материалите не се е съдържала информация колко точно ще бъде дивидента, което от своя страна, нарушавало информираността на акционерите, както и възможността им да правят конкретни предложения по тази точка.

В хода на делото ВАС е преценило, че от "съдържанието на поканата е видно, че изрично е вписана възможността на акционерите да участват в общото събрание, да правят предложения и да предлагат решения, което е в съответствие с разпоредбата на чл. 118, ал. 2, т. 4 от ЗППЦК. Реална заплаха за нарушаване правото на сведение на акционерите би била, ако някой от изискуемите се от специалния закон реквизити не бяха изрично вписани или акционерите изрично биха ограничени от упражняване на предоставените им от закона права. Предложението на съвета на акционерите е конкретно - да се разпредели печалба, която да се предложи и гласува от акционерите на общото събрание.

Следствие на това ВАС отменя, по жалбата на "Българска роза" АД, гр. Карлово, решение № 408-ПД/ 5.06.2013 год. на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор и ръководител на управление "Надзор на инвестиционната дейност". От своя страна КФН може да обжалва в 14-дневен срок от съобщаването на страните за постановяването му с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Припомняме, че Българска поза, Карлово не е разпределяло дивидент от 2006г. насам, за разлика от предходните шест години.