Проблемите в руската икономика са провокирани от външни фактори. Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодна обзорна пресконференция за събитията през 2014 година, съобщава News.bg.

„Разбира се, ситуацията беше провокирана от външни фактори. Но ние вярваме също, че не е сторено много и от нас. Външните фактори, специално цените на петрола и газа, са важни", каза той.

Според него Руската централна банка и правителството са предприели адекватни действия за разрешаване на икономическите проблеми. Путин поясни, че банката има резерви от 419 милиарда долара. По думите му тези значителни валутни резерви ще помогнат на рублата да ще се възстанови.

Най-неблагоприятният сценарий за руската икономика ще продължи около 2 години. Но ситуацията може да се подобри бързо. Има много фактори. Не бих разглеждал сегашната ситуация като криза, категоричен бе лидерът на Русия.
Ръстът на БВП на Русия за последните 10 месеца съставлява 0,6-0,7%, каза той.

Проучване на Associated Press и американския Национален център за изучаване на общественото мнение показва, че 81% от гражданите на Русия подкрепят действията на руския лидер Владимир Путин.