Нетрезви служители са причина за катастрофата на летище Внуково край Москва на самолета "Фалкон", в която на 20 октомври загинаха президентът на френския концерн "Тотал" Кристоф дьо Маржори и тричленният екипаж. Това сочат предварителни данни на техническа комисия, пише руският в. "Комерсант".

Според експертите пътят на излитащия бизнес джет случайно е бил препречен от пиян водач на снегорин, изгубил ориентация. Той междувременно "се изгубил" от погледа на началник-смяната, който би трябвало да наглежда снегорина, но също бил нетрезвен.

Излитането на "Фалкона" пък е било ръководено от девойка стажантка, която дори не е подозирала, че и двете писти на летището са заети от специална техника, обобщава вестникът.

При излитане от московското летище "Внуково" на 20 октомври самолетът на Кристоф дьо Маржори се блъсна в снегорин, падна на пистата и избухна в пламъци; загинаха четирима, включително шефът на "Тотал".

В рамките на наказателното дело за катастрофата бяха арестувани трима души: началник-смяната - главният инженер на координационната служба на летището Владимир Леденьов, отговарял за снегопочистването по време на инцидента, водачът на снегорина Владимир Мартиненко и авиодиспечерът Александър Круглов. Стажантката диспечер Светлана Кривсун и още двама обвиняеми бяха поставени под домашен арест.

По данни на комисията Леденьов и Мартиненко не са били подложени на медицински преглед според установените норми, а само на визуален; пияният водач на снегорина извършвал действия в разрез с всякаква логика; стажантката пък е била обучавана формално, а и не е можела да види маневрите на снегопочистващата техника.

Това са само предварителни изводи. Окончателен доклад предстои да изготви Междудържавният комитет по авиация (МАК), а въз основа на документа ще действа федералното следствие, за да повдигне окончателните обвинения по делото, уточнява "Комерсант".