Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции, колкото може повече. Това посъветва Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България по време на конференция организирана от Българския икономически форум.

На събитието участваше и вицепремиерът по институционалните въпроси Меглена Кунева.

По време на кръгла маса за растеж и заетост в България, Томпсън сподели опита, научен от престоя си в държавата ни. Той изброи 4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас. Като първо и най-важно експертът на Световната банка посочи - да се избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо, дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции, аргументира се Томпсън, предаде БГНЕС.

Втората му препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите, посочи финансовият специалист.

"Третото е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците", изтъкна Тони Томпсън.

Четвъртата му откровена препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса.

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. "Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.

Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина, завърши Томпсън.