Маратонът от заседания на тристранката завърши с одобрени 60 антикризисни мерки, които правителството да прилага, за да запълни възможно най-бързо пробива от около 1,5 млрд. лв. Дано след това Министерството на финансите обяви какъв е бюджетният дефицит за февруари, което неоснователно се бави.

След 6 поредни заседания и след 50 часа разговори социалните партньори - синдикати и работодатели, подписаха споразумение, в което са включени 59 антикризисни мерки. Те по оценка на преговарящите трябва да подкрепят фиска, заетостта, бизнеса и домакинствата.

В последния момент бе одобрена и 60-та мярка, която се предлага от вицепремиера Симеон Дянков и ще бъде внесена за разглеждане на заседанието на Министерския съвет. Става въпрос за плащане на болничните. Схемата предвижда първите два дни болнични да се поемат от работодателите, които ще плащат 80% от полагащото се за деня обезщетение, а останалите 20% ще бъдат за сметка на служителите. Третият ден ще се поема изцяло от служителя.

„Идеята тук е да се прекъснат злоупотребите от страна на всички свързани с този процес - и някой път от страна на работниците, и някой път от страна на работодателите, и някой път от страна на джипитата", каза Симеон Дянков, цитиран от радио Дарик.

Ето и обявените от премиера мерки: „Около 550 млн. лв., които бизнесът трябва да получи, максимум до 15 дни ще ги получи през държавната банка за развитие. Трябва да кажа, че се съгласих ДДС да остане на ниво 20 процента, независимо че вътрешното и всякакво мое убеждение е, че той трябва в годините да намалява, но при това наследство, което сме получили, и ако тези договори за над 2 млрд. лв. не съумеем да ги развалим, всички на тази маса са информирани от мен, че няма и да ги питам, отиваме и вдигаме ДДС. Затова истински се надявам продажбите, които ще се направят през борсата с прякото участие на всички тези хора като наблюдатели на процеса, всички останали мерки, с които сме се съгласили, ще бъдат въведени и ги внасяме и утре ще ги гледат в парламента".

Мерките на правителството, с които се съгласиха работодатели и синдикати, предвиждат орязване на обещаните преди няколко месеца добавки за старост към пенсиите и по-високи вдовишки добавки за хората с починал съпруг или съпруга. Според подписания протокол от тристранния съвет от бюджета ще бъдат спестени 142 млн. лв.

Премиерът Борисов аргументира отстъплението така: „При тези разчети и при това, което сме заварили, няма как в момента да бъдат вдигани пенсиите. Искаме да го направим. В мандата си ще го направим. Сега разчетите показват, че няма възможност да платим".

Премиерът обеща 550 млн. лв. от натрупаните стари задължения на държавата към фирмите да бъдат изплатени до 15 дни.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че пари за социални помощи ще има. „Намерихме възможност да се осигурят около 142 млн. лева допълнително за социални помощи, касаещи майките с деца, интеграционните добавки до края на тази година. И  през април ще продължи действието на социалните трапезарии", уточни социалният министър.

Най-важното според синдикатите е, че не се вдигат данъци и не се отнемат права на работещите. „Успяхме да сведем едно намерение за 10% намаление на заплатите в бюджетната сфера, да го модифицираме и то да е обвързано само с това дали са изпълнени процентите за съкращения. Успяхме най-после да се преборим за отпадане на тавана за обезщетение при безработица, т.е. 60% от изгубения осигурителен доход на безработния," каза Николай Ненков от КНСБ, цитиран от БНР.

Той отчете като заслуга на синдикатите приетата „мярка за ограничаване ръста на цените". Става дума за газ, парно, ток и вода. Очаква се вместо 15%, природният газ да поскъпне само 5%. Днес се очаква от министър Трайков да внесе такова предложение.

Работодателските организации отчетоха като положителен факт, че негативите се поемат от всички. „Три дни преди Великден социалният диалог възкръсна в България", така Иво Прокопиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България определи решението на тристранния съвет.

До края на май трябва да стане ясно и какви реформи ще се направят в здравеопазването и в пенсионната система, поет е обаче ангажимент реформите да се случат.

Ето и най-големите приходни пера според окончателния вариант на подписания днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество протокол:

- 500 млн. лв. от ускорена продажба на предписани емисионни емисии (СО2);

- 450 млн. лв. от ограничаване с 10% на текущите разходи на ведомства;

- 250 млн. лв. от приватизация на миноритарни остатъчни дялове чрез БФБ;

- 164 млн. лв. от увеличаване на договорите за аренда;

- 142 млн. лв. от отлагане увеличаването на добавките към пенсиите на възрастните хора над 75 години.

По-късно правителството прие одобрените от тристранката 60 мерки, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.