Около 100 млн. долара годишно може да печели България от конгресен туризъм. Това е мнението на евродепутата Биляна Раева.

Конгресният туризъм е един от най-печелившите туристически отрасли и страната ни трябва да заложи на тази сфера. Един бизнес турист оставя няколко пъти повече пари от обикновения при посещението си в дадена страна.

Близо 400 хиляди са посетилите служебно България през 2006 г. Минимален спад в броя на този тип туристи е забелязан през 2007 г., но в първите пет месеца на тази година се забелязва ръст от 16,6 %.

Биляна Раева подчерта, че развитието на бизнес туризма в страната е важно, но е свързано със сериозно планиране и подготовка.

В семинар във Варна на тема "Конгресен туризъм" участват и председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, представители на местна власт и експерти по оперативните програми на ЕС.

На днешния форум ще бъдат обсъдени конкретните възможности за развитие на бизнес туризма в България, методи за привличане на инвестиции в отрасъла, както и начини за използването на средствата от европейските структурни фондове