Авария по електропровод 110 киловолта, собственост на Националната електрическа компания и обслужван от Енергийния системен оператор ограничиха електроподаването към съоръженията на Е.ОН , съобщиха от компанията.

Засегнат е района около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци. Е.ОН България не може да предостави информация за прогнозния срок за отстраняване на аварията, тъй като тя не е в електроразпределителната мрежа на компанията.

Всички аварийни екипи на Е.ОН България Мрежи са мобилизирани за осигуряване на аварийно захранване на засегнатите клиенти. Поддържаме активен контакт с Енергийния систем оператор, които са ангажирани с отстраняването на аварията и очакваме от тях информация кога ще се нормализира електроподаването.

Е.ОН България Мрежи възстанови електрозахранването по аварийни схеми навсякъде, където това беше възможно.

На мястото на първата авария в момента са шефовете на Електроенергийния системен оператор и на Централното диспечерско управление, съобщи БНТ.

Ограничителният режим означава, че на определени периоди електрозахранването на определени консуматори се прекъсва с цел да не се допусне претоварване и да се получи цялостно изключване.

"Графикът се налага от електроразпределителните дружества, според мен ще бъде: 3 часа ще имат напрежение, един час - не. Отстраняване на аварията - нашето желание е да приключим до края на утрешния ден, но правя уговорка, че това би могло да се случи единствено ако няма дъждове и възникнали непредвидени обстоятелства", заяви Иван Иванов, изпълнителен директор на ЕОС.

Ограничителният режим е оповестен от тази сутрин от Енергийния системен оператор (ЕСО). След изтичането на 48-те часа инициативата трябва да бъде поета от министерството, казаха от EVN на извънредна пресконференция днес. Те са категорични, че проблемът е в преносната мрежа.

Аварийните групи от ЕСО са на мястото на аварията. Те ще се опитат до 24 юли вечерта да възстановят снабдяването с ток, обещават от EVN. По неофициална информация от ЕСО, проводникът се е скъсал поради съществуващ фабричен дефект, въпреки че електропроводът е още сравнително нов, обясниха експерти.

Това са съоръжения на Националната електрическа компания и се експлоатират от ЕСО, поясниха още от EVN. По въпроса за отговорността, Георг Волфнер, регионален мениджър на EVN България, е категоричен: „След като не получаваме нищо в подстанциите, няма и какво да подадем".

Цитиран от News.bg той посочи, че обичайната консумация на ток в северната част на южното Черноморие е 150-180 мегавата на денонощие, обичайно само за „Слънчев бряг" са 100 мегавата.

От EVN съобщиха още, че правят всичко възможно, за да съдействат на ЕСО и НЕК и помагат за отстраняването на аварията.

Волфнер каза, че в следствие на аварията са настъпили много сериозни ситуации и като пример посочи, че в мини „Черно море" 200 души са останали за около 30 минути под земята.