С овчарски геги, звън на чанове и под ритмите на цял оркестър животновъди се опитаха да пробият полицейския кордон и да стигнат сградата на Министерския съвет, съобщава news.bg.

Движението беше отцепено, а полицаите получиха подкрепления.

С викове "Оставка!" млекопроизводителите успяха да преминат през пътното платно въпреки многото полицаи. Пристигнаха и части със специални каски и шлемове, които успяха в известна степен да върнат тълпата назад.

Водещият на митинга също призова колегите си да се върнат назад. В блъсканицата пострада и полицай, който беше изведен от колегите си с изкълчен крак.
Директен юмручен сблъсък между фермери и униформени нямаше.

Според протестиращите фермерите имат право да заемат платното, а според полицаите разрешението ги ограничава само на тротоара пред бившия Партиен дом - между президентството и МС.

Атанас Къчов, фермер от Пловдив, влезе в спор с полицаите и показа документи, които, по думите му, позволяват на животновъдите да протестират и на платното, непосредствено пред МС, а не само на отсрещния тротоар, където е зала "София".

Фермерите са издигнали плакати със своите искания: "Не ни делете на млекари и птицевъди", "Без държавна намеса животновъдството загива, господа управляващи", "Ще сме непримирими до постигане на исканията"

Стана ясно, че премиерът Сергей Станишев не иска да се срещне с протестиращите.
Той обясни, че млекопроизводителите са влезли в Министерски съвет, тъй като са били поканени да връчат исканията си.

Въпреки това обаче премиерът бе категоричен, че няма да се срещне с тях, тъй като начинът, по който е бил организиран протестът, бил провокативен, информира Агенция „Фокус".

„Организаторите Зоров и Цаконски нахъсваха хората. Аз няма да се срещам с хора, които не спазват закона. Ако се спазва законът, винаги съм готов за среща. По начина, по който действат - провокират полицаите, удрят ги - няма да се срещнем, защото законът и редът са условие за водене на разговор", каза Станишев.

Исканията на фермерите, чийто протест днес е може би най-мащабният от всички до момента, са за пълно изплащане на субсидиите за качествено мляко.

Днешният протест на фермерите стана причина за ограничаване на движението по ключови улици и булеварди в София.