Германските предприятия са в добро настроение. Индексът за стопанския климат в Германия на Ifo през декември отново се повиши. Дори се говори за „извънреден бум на германската икономика". Само в една област ръст не се очаква - съобщава Handelsblatt.

Месечно изготвяният индекс на бизнес климата на Ifo (Мюнхенския институт за икономически изследвания) през декември се е повишил до 108,7 пункта спрямо 106,8 пункта за предходния месец. Това е най-високата стойност от 1991. „Германската икономика се намира в изключително силен бум както за последен път през 1990", каза президентът на Ifo Ханс - Вернер Зин. Като цяло макро-икономистите очакваха конюнктурата да остане без промяна.

Също и предстоящото увеличение на ДДС по оценките на Ifo ще утежни германската икономика в малка степен. Индустрията е в силен подем. Преди всичко производителите на инвестиционни стоки и машиностроенето ще се радват на „изключително силен бизнес". Само потреблението слабо ще спадне за първите месеци на 2007.

Сегашните добри очаквания са поддържани от вътрешното търсене, но също и от добрите изгледи за износа. С покачването на курса на евро от последните периоди предприятията ще могат „да живеят" месеци напред. „Експортните очаквания продължават да са бляскави".

Близо 7000 допитани предприятия оцениха както изгледите за бизнеса, така и собственото си настоящо състояние като оптимистични. Частичният индекс на очакванията за шест месеца се качи до 102,5 от 100,2 пункта през ноември. Индексът на положението се вдигна до 115,3 от 113,9 пункта.

Компонентът на очакванията при Ifo е особено учудващ от гледна точка повишаването данъка на добавената стойност. Но още миналите седмици постъпиха оптимистични сигнали от водещите икономически институти. Както money.bg писа, миналата седмица RWI и Ifo чувствително завишиха прогнозите си за конюнктурата, предвиждайки икономически ръст от 1.9% в Германия.