Акциите на Google Inc. минаха над нивото от $500 за първи път в историята си днес, което още веднъж отрази щастливата история на гаражната фирма от преди няколко години издигнала се до първокласна интернет търсачка.

Google се присъедини към група от шест други компании, чиито акции се търгуват над това психологическо ниво. Там са гигантите Berkshire Hathaway Inc. и Washington Post Co. Акциите на Google се покачиха с 21% само през 2006 г., като при отварянето на днешната борсова търговия те достигнаха връх при $504.60.

Отличното представяне на интернет компанията е повлияно от покачващите се печалби и от прогнозите за бъдещи добри приходи. През 2004 г. се състоя първичното публично предлагане на акции на Google, като цената тогава беше $85. Компанията тогава използваше радио и печатна реклама, за да подпомогне печалбите си.

Анализатор на Wall Street коментира прескачането на нивото $500 от Google, като заяви, че тези акции трябва да се купуват, за да се държат в дългосрочните инвеститорски портфейли. Нивото $500 е много силна реклама за дадена акция.

Всички без един от десетте най-големи акционери в Google покачиха дела си в компанията през третото тримесечие. В момента най-използваната интернет търсачка в света е с пазарна капитализация от $154 млрд. и е разположена на трето място след Microsoft Corp. и Cisco Systems Inc.

Yahoo! Inc., която е търсачка номер 2 е с пазарна капитализация от едва $37 млрд.