Метод, който позволява да се възобнови растежа на косата, е бил открит почти случайно от група учени, докато правили опити с мишки.

Досега имаше само методи и препарати, които успяват да забавят опадането на косата или да я направят да изглежда по-бухнала, но за първи път се появява възможност напълно да се регенерират фоликулите на косъма.

Още 2 години ще са нужни за изпитания върху животни и след това още няколко за тестове върху мъже, преди да започне масовото производство на препарата.

Смята се, че до 10 години плешивината ще може да се предотврати и всеки желаещ да я лекува ще има положителни резултати.

Съобщението за откритието беше публикувано в британското списание Nature. Най-голям интерес към него са проявили фармацевтичните предприятия, които виждат вече бум на новия медикамент, предвид големия интерес към него.

Почти всички мъже губят косата си след 60-тата година, а 1/3 от мъжете на планетата страдат от оплешивяване, което стартира още преди 30-годишната им възраст. Това не е проблем само на мъжете, въпреки че жените, които страдат от оплешивяване, са много по-малко.

Очакванията за използването на новия прерапат в търговската млежа са огромни.

Въпреки множеството лосиони, които примерно подобряват притока на кръв в кожата на главата, присаждането на коса с още живи фоликули или даже перуките, на никого още не се е удавало да регенерира вече унищожените фоликули на космите. Групата учени от университета в Пенсилвания са успели да постигнат точно това.

Учените снимали големи фрагменти от кожа от гърба на лабораторни мишки, за да изучават процеса на заздравяване на раните. Те обаче забелязали, освен че раната зараства, неочаквано се активизира ген, наричан Wnt, в резултат на което се появяват нови фоликули.

Учените имат сериозни надежди, че скоро ще бъде създаден препарат против олисяването, който ще може да възобнови самопроизводството на коса, пише La Repubblica