По-ниска цена за изграждане на километър от автомагистрала Тракия ще поискаме от португалско-българския консорциум, който получи концесията за строителство на магистралата.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, след приключителното по-рано днес заседание на правителството..

Няма да има държавни гаранции за фирмата, с която е сключен договорът за изграждането, категоричен беше Гагаузов. По неговите думи решението за бъдещето на концесията ще бъде взето до края на годината.

Ако преговорите обаче са неуспешни, правителството има варианти, по които да продължи изграждането на стратегическия за страната обект.

Има шест варианта за изхода по концесията на магистрала „Тракия" и нито един от тях не се изключва, каза министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Крайното решение по концесията и преговорите ще вземе Министерски съвет, а не тройната коалиция, тъй като самата сделка е сключена от предния кабинет, уточни министърът.

Ако концесията пропадне, има варианти, с които да не се забави строежът на магистралата, обясни още строителният министър. Част от тези варианти включват национално съфинансиране и средства от еврофондовете или заеми.