България кандидатства за безвъзмездно финансиране в размер на 15 486 688 евро от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария през следващите 5 години (2007 - 2012 г.), съобщиха от пресцентъра на МЗГ.

Основната цел на проекта „Подобряване на контрола на туберкулозата в България" е да се намали разпространението на туберкулозата, да се подобрят резултатите от лечението и да се намали смъртността.

Проектът е изготвен от работна група, сформирана със заповед на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, която включва 21 специалисти в областта на контрола на туберкулозата, експерти по управление на програми, експерти за работа с уязвими групи, икономисти и представители на неправителствени организации.

Дейностите по проекта са обособени в 5 компонента.

Водещ приоритет е повишаване на ефективността на диагностиката и лечението. Наред с подобряване на управлението и координацията на Националната програма за контрол на туберкулозата ще се работи за намаляване на разпространението на това заболяване в затворите и ограничаването му сред интравенозните наркомани, зависимите към алкохола лица и бездомниците.

Проектът е насочен и към подобряване откриването на случаи и лечението на туберкулозата в ромска общност.