Комисията за финансов надзор публикува следните указания относно представянето на справките на финансов отчет – справки по образец, определени от заместник – председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление ”Надзор на инвестиционната дейност”:

Съгласно разпоредбите на чл. 32, ал. 1, т. 7 и чл. 33, ал. 1, т. 5 и чл. 41 от Наредба № 2 за проспектите при публично предлагане и допускане до търговия на регулиран пазар на ценни  книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа (Наредба № 2), публичните дружества, другите емитенти на ценни  книжа и акционерните дружества със специална инвестиционна цел представят, като част от своите годишни и тримесечни финансови отчети за дейността, справки по образец, определени от заместник - председателя на КФН. Съгласно разпоредбите на чл. 32а и чл. 33а от Наредба № 2, такива справки се представят и към годишните и тримесечни консолидирани финансови отчети за дейността.

Съгласно разпоредбите на чл. 72, ал. 2, чл. 73, ал. 1, т.4, чл. 75, чл. 76, ал. 1 и чл. 156 от Наредба № 44 за изискванията към дейността на колективните инвестиционни схеми, инвестиционните дружества от затворен тип и управляващите дружества (Наредба № 44), управляващите дружества и колективните инвестиционни схеми представят към финансовите си отчети и справки по образец, определени от заместник-председателя.

Посочените по-горе справки следва да се представят от съответните поднадзорни лица задължително във формат *.XLS, с оглед създаване на възможност за обработка на постъпващата информация, чрез автоматизирано извличане на данни от представените справки.

Б. р: До момента 92 публични дружества от общо 291 (или 31.62%), чиито финансови отчети са въведени в системата на Money.bg, са предали своите отчети по формата на КФН във формат, различен от .xls.