Днес министърът на финансите Пламен Орешарски, заместник-министърът на финансите Георги Кадиев и експерти от дирекция „Данъчна политика" се срещнаха с представители на таксиметровите шофьори у нас.

Срещата е продължение на разговорите с представители на българското правителство в Министерски съвет от края на миналата седмица.

Целта на срещата беше екипът на Министерство на финансите да разясни на таксиметровите шофьори действащите законодателни възможности за облагане с данъци на този вид дейност. На срещата представителите от бранша изложиха своите искания и виждания.

Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев посочи, че предстоят още работни срещи с представителите на таксиметровите шофьори, на които те вече да изложат своята единна позиция и искания за режима на облагане на тяхната дейност. Присъствалите на срещата представители на таксиметровия бранш поеха ангажимент да регистрират своя асоциация, чрез която те да могат да унифицират и официализират своите позиции.

Дискутирани бяха възможностите за връщане на стария режим на облагане (патентен данък) или запазване на нововъдения по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Георги Кадиев подчерта, че браншът трябва да се запознае с преимуществата на новия вид облагане. Той изрази позицията на Министерство на финансите, че режимът по ЗКПО за този вид дейност е много по-добър както от гледна точка на провеждането на данъчната политика, така и за самите таксиметровите шофьори.

По време на срещата заместник-министърът на финансите изтъкна възможността за увеличаване на нормативно признатите разходи за физическите лица, упражняващи таксиметрова дейност, от 35% на 50%. Георги Кадиев уточни, че ако предложението се приеме от Народното събрание, то ще влезе в сила от началото на 2008 г.