Великотърновци масово пазаруват от аптеки в Гърция, тъй като там лекарствата са многократно по-евтини. Оказва се, че цените в южната ни съседка са от 2 до 5 пъти по-ниски от тези в родните аптеки, алармира „Янтра днес".

Давам 60 лв. за отиване и връщане до Солун, но си купувам лекарства за месеци, разказва Дарина Кирова, която страда от хроничен панкреатит. Нейното лекарство "Креон" е изключено от реимбурсния списък на здравната каса у нас, защото се счита за хранителна добавка.

А за хранителни добавки касата не дава пари. За един месец на Дарина са необходими най-малко 4 опаковки с "Креон", за които в България болната плаща над 60 лв. В Гърция същото лекарство струва около 40 лв.

Болни с рак на щитовидната жлеза също ходят в Гърция да си купуват по-евтини лекарства.

Най-често българинът купува от южната ни съседка болкоуспокояващи и противотемпературни медикаменти, посочи Кирова.

Например "Аулин", "Панадол" и мазила за проблеми в ставите са много евтини. Кутия "Аулин" в Солун струва 4­5 евро, докато само за една доза в нашенските аптеки искат почти левче.

При капките против колики също има голяма разлика. "Инфаколик" струват само 4 евро, у нас са двойно по-скъпи. Има обаче търговци, които ги купуват от Гърция и тук ги продават по 35 лв.

У нас 10 таблетки "Зиптекс" струват 10 лв., а в Гърция лекарството против сенна хрема е 3 евро.

Пациенти твърдят още, че не само медикаментите в Гърция са по-евтини, но и по-качествени. В Гърция лекарствата за деца до 10 г. са много по-евтини, защото политиката на страната е такава.

Пазарът на лекарства се прави предимно през уикенда. В момента хитът е "Панадол" срещу температура и настинка, тъй като във Велико Търново вилнее летен грип.

Инфекциозното отделение на болницата е препълнено с пациенти. В България сироп "Панадол" струва 11 лв., докато в Гърция кутийка с хапчета се продава за 60 евроцента.