Най-скъпата яхта в света е произведена от корабостроителницата "Блом + Фос" в Хамбург специално за руския милиардер Роман Абрамович, пише Ройтерс.

Плавателният съд, който е на стойност 340 млн. евро, се нарича "The Eclipse" .
Яхтата се отличава с това, че корпусът й е направен от непробиваема стомана, а прозорците от бронирано стъкло.

"The Eclipse" разполага с 11 каюти,  два басейна, кино и дискотека, като за спокойствието на милиардера и неговите гости ще се грижи персонал от 70 души.

Освен това плавателният съд е оборудван с мини подводница, която може да стига до 50 м. дълбочина и с немска система за предупреждение за ракетно нападение.

Световноизвестни личности от бизнеса се надпреварват, кой ще притежава най-разкошния и скъп плавателен съд.

Абрамович изпревари друг руски милиардер, основателят на банката МДМ Андрей Мелниченко, който миналата година се сдоби с уникална яхта, която може да разрязва арктическите ледове и да прекоси Атлантика за по-малко от 7 дни.

На яхтата е монтирана система за управление, разработена от компанията Rolls-Royce. Именно тя дава възможност на плавателния съд да се движи с невиждана за частните яхти скорост.

Вътрешността на яхтата е не по-малко луксозна и разкошна - прозорци от пода до тавана, мраморни подове и вани, асансьор, спортна зала, трапезария за 16 души, сребърни украшения на стените, площадка за кацане на хеликоптери на палубата.

На яхтата има 6 апартамента за гости, така че собствениците могат да приемат едновременно до 14 близки или роднини. Освен това на "А" има достатъчно място за 37-членния екипаж и за петимата лични помощници на Мелниченко.

Абрамович, отново е собственик на най-скъпите и разкошни яхти сред руските олигарси. Още миналата година руснакът си  вече си беше поръчал яхтата за 340 млн. британски лири.

"The Eclipse", е не само най-скъпата и но и най-дълга частна яхта в света - 183,9 метра (с 66 метра повече от "А"), а теглото й ще е 13 000 тона.

Сред любителите на яхти в света е също един от основателите на компанията "Майкрософт" Пол Алън, чиято "Octopus" струва 126 милиона лири. БТА