Цената на петрола продължи загубите си в седма по ред сесия днес, като проби под нивото $64 за барел. Продължаващата липса на негативни новини за стоковите пазари движи цената надолу, като в момента петрола е с дъно невиждано от март месец.

Американският лек петрол с доставки октомври се понижи с $1.85 за барел до ниво $63.76, което е най-ниското ниво от 22 март и най-сериозната низходяща корекция за последните три години. Лондонският сорт брент петрол е надолу с $1.56 за барел до ниво $62.99.  

Според американските анализатори това положение може да се запази за по-дълго време, като цената има потенциал да достигне дори и до $50 за барел, но все пак не трябва да се забравят и геополитическите фактори.

Петролът се понижи с повече от 20% за два месеца, което може да накара ОПЕК да повдигне въпроса за първо съкращение в дневните добивани обеми от 2 и половина години.

Много от петролните експерти споделят, че цената на петрола ще падне до това ниво, което ОПЕК смята за разумно да защитава. От гледна точка на фундаментите, цената на петрола ще се понижава още, до момента когато от ОПЕК не понижат дневния си добив.

Вчера иранския петролен министър е заявил, че желае цената на американския лек петрол да не се понижава под $64 за барел, докато според други официални лица, справедливото ниво трябва да е между $50 и $60 за барел.  

Организацията на страните износителки на петрол не заяви предпочитаното от нея ниво на петрола на заседанието си в понеделник, но обяви, че няма да понижи дневните си добивни нива.

В понеделник, държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс е обявила, че САЩ ще се върнат на масата за преговори за ядрената програма на Иран, ако страната преустанови обогатяването на уран.