Робърт Зелик, новият президент на Световната банка, заяви в сряда, че банката трябва да помага не само на най-бедните страни в света, но и на държави със „среден доход" като например Китай. Причината - ново възникващите икономики имат проблеми на ръста.

В първата реч за приоритетите, откакто стана шеф СБ през лятото, Зелик даде гориво за критиците, които твърдяха, че помощите за възникващите икономики трябва да бъдат съкратени, тъй като Китай, Индия и Бразилия не само че могат да повлияят на световните капиталови пазари, а и сами да провеждат международни програми за отпускане на помощи.

Между впрочем през последните години банката е отпускала много по-малко пари на тези нови пазари, посочва New York Times.

Обаче Зелик е изтъкнал, че 70% от бедните хора в света живеят в страни, които като цяло просперират. Помощите трябва да помогнат на тези хора да се справят с екологичните щети, недостига на енергия и други вътрешни проблеми, които са люлка на нестабилност. Освен това новите икономики се нуждаят от по-съвършени капиталови пазари.

Зелик твърди, че не е времето банката да се оттегля тъкмо в момента, когато правителствата на страните със среден доход започват да осъзнават нуждата от по-ефективна интеграция в дипломатическите отношения и по въпросите за политическата сигурност.

Защо да не ги интегрираме като партньори в институциите на една многостранна икономика? пита Зелик в речта си пред Националния Прес Клуб, добавяйки, че кредитите за средните страни ще нарастват, а няма да се преустановят.

Зелик взе поста след двугодишното управление на Уолфовиц; бившият заместник секретар на отбраната бе освободен заради подозрения в не етично поведение.

А Зелик, бивш висш търговски посланик и заместник държавен секретар, ще има нещо като промоция по време на форума на организацията-сестра МВФ на срещата на световните финансови министри този месец във Вашингтон. Срещата се провежда два пъти в годината.

Някои лица в банката са на мнение, че новият шеф е повече от неясен в посочване на приоритетите си. Те не са склонни да продължават с помощите си за бедните държави, без да знаят повече за начина му на мислене.

Обаче Зелик е казал, че не иска да изразходва много енергия в големи бюрократични документи по примера на съветското планиране.

В речта си в сряда Зелик е изтъкнал шест приоритета: освен помощта на страните със среден доход, той атакува бедността, ще помага на страните засегнати от войни, ще насърчава регионалната кооперация за борба с болестите и измененията на климата, ще оказва помощи за арабския свят, ще осигурява техническа подкрепа за насочване на развитието.

Голяма трудност ще бъде събирането от донори на парите, нужни за помощи за бедните страни. Бедни са 81 държави в света с доход на глава за година по-малко от $1000.

Банката си е поставила за цел да събере близо $40 млрд. за тези страни, но в самата институция мнозина са на мнение, че ще се съберат всъщност по-скоро $30 млрд., тъй като богатите донори особено в Европа заобикалят СБ и формират собствени фондове за помощ на бедните.

Зелик е казал, че се надява да убеди страните донори във възможността собствените ресурси на банката да отидат за бедните, а именно чрез пренасочване на сумите по изплащане на кредити към страните със среден доход като Китай и Индия. Скоро е получил и потвърждението на борда на банката за тази си стратегия.

В резултат на това, банката ще внесе $3.5 млрд. в помощ за най-бедните страни, които като цяло получават кредити с много малка или никаква лихва. Тази сума е двойно по-голяма от предходния рунд помощи за бедни.

Зеклик казва, че банката ‘разширява' собствените си ресурси. „Настояваме и другите също да се разширят".