Недобра поддръжка, липса на договори за поддръжка, неправилна експлоатация и безотговорно отношение от страна на ползвателите на асансьори са най-честата причина за авариите.

Това коментира главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валентин Чиликов по време на инспекция на асансьор в столичен блок, предаде репортер на News.bg.

Около 25% от асансьорите не са в изрядно техническо състояние. София е лидер по проблемни асансьори, стана ясно още от коментара на Валентин Чиликов.

В същото време няма точна бройка колко са асансьорите в страната. Това е, защото няма единен регистър, алармира Чиликов.
Затова и сега агенцията работи по изготвянето на такъв регистър. От него ще стане ясно колко са асансьорите в страната, колко от тях са нови, какви преустройства са правени върху съоръженията и др.

Валентин Чиликов призовава да не се пести от безопасността на асансьорите. Когато пестим от безопасност, рискуваме да си създадем много повече други проблеми, които да ни костват повече пари и животи, а здравето и живота на хората нямат цена, категоричен е той.

Според него има възможности да се търси финансов ресурс за поддръжка на асансьорите. Един такъв вариант според него е програмата за саниране на кабинета, като по мнението му в нея трябва да се включи и ремонт на асансьорите в жилищните блокове.

Емануела Фролошка, изпълнителен директор на Фондация "Асансьорна безопасност" (ФАБ), коментира, че в последните години по нейни данни инцидентите са около десетина. Фролошка е една от бременните жени, които пострадаха в асансьор на Майчин дом.

Кампанията за ремонт на асансьорите е подкрепяна от нейната организация. Целта е да се популяризира инициативата. За днешния старт на кампанията един асансьор ще бъде ремонтиран безвъзмездно.

Фролошка иска хората да подават сигнали за състоянието на техните асансьори, за да се намерят наистина опасните съоръжения. Не винаги нещата са свързани с генерална промяна на едно съоръжение, понякога е нужно много мъничко, за да бъде едно съоръжение безопасно, изтъкна тя. Ще очакваме сигнали, подчерта Емануела Фролошка. Сигнали могат да се подават на Facebook страницата на нейната организация.