Цената на земеделската земя ще расте с 15-20 на сто на година. Само през 2008 година земеделските площи са поскъпнали с 35-40 на сто, заяви за Money.bg Георги Георгиев, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според Георгиев, толкова бързо поскъпване е обезпокоителен факт. Най-скъпа у нас е земята в Добруджа, където средната цена достига 500-550 лева за декар. В страната цените се движат между 300 лева и 350 лева.

Все още финансовата криза не оказва влияние върху пазара на земи. Въпреки това има лек застой, защото участниците в покупко-продажбите изчакват, за да се ориентират как глобалните финансови проблеми ще се отразят върху този пазар.

Голяма спирачка през развитието на пазара е разпокъсаността на земята. През последните години много арендатори купуват земя. Държавата стана по-добър собственик на земята, като започна да сключва повече договори за наем и така активно да управлява собствеността си.

Дори за собственика на малко земя е важно да бъде добър собственик и неговите площи да не пустеят, за да „ не ядем гръцки домати например", изтъква Георгиев.

Занапред за цената ще се важни големината на парцела, който се продава, и доходността от него. Георгиев отбеляза, че поземлената реформа в Румъния е по-напреднала, там има по-големи стопанства, които движат земеделието напред.

Докато очакванията у нас са свързани с ръст на цената на земята, в Русия е обратното. Цената на земята в РФ ще падне с 50 на сто, твърдят експерти, цитирани от „Лента.ру".

През пролетта на 2009 година спадът на цените на земеделските участъци ще се прехвърли и на участъците за строителство на жилища, пише „Лента.ру". В елитния сегмент спадът може да бъде 10 на сто, бизнескласа - от 30 до 50 процента, в икономичната класа - 10-15%.

Според анализатори пазарът на недвижимостите и този на земеделската земя ще замре и след това ще започне масова разпродажба на проекти. Експертите твърдят, че инвеститорите ще се откажат от проекти с голямо застрояване. Според тях успешни ще се окажат проекти на площ до 20 хектара.