Европейската комисия ще публикува мониторинговия си доклад за новите членове на ЕС България и Румъния на 27 юни. Reuters публикува предложенията, направени в доклада от септември м.г. и напредъка на двете страни в това отношение.

РУМЪНИЯ

Задача: Да се повиши капацитетът на съвета на магистратите.

Прогрес: Румъния е въвела нови правила за назначаване на персонал и е улеснила процедурата за ускоряване на съдебните дела. Предстои да се реформират малките съдилища. Наблюдателите твърдят, че съветът още се компрометира с конфликти на интереси и етнически проблеми.

Задача: Да се изгради „агенция по честността", която да проверява активите и конфликти на интереси сред публичните служители и политиците.

Прогрес: Парламентът прокара закон, с който създаде агенция с ограничени правомощия. Тепърва трябва да се приема подобрена версия от центристкото правителство.

Задача: Да продължи извършването на професионални, не-партизански разследвания в подозрения за корупция сред висшите власти.

Прогрес: Отворени са няколко разследвания за топ-политици, включително бившия премиер Адриан Настасе, бившия министър на икономиката Кодрут Серес и министъра на комуникациите Золт Наги. Никой от висшите служители не е бил обвинен.

Задача: Още мерки за борба с рушветите.

Прогрес: Политиците и местната власт ще публикуват свидетелства за имущественото си състояние. Румъния прие етичен кодекс за граждански служители и взе мерки срещу рушветите на митницата.

Задача: Да се увеличат усилията за подобряване функционирането на електронни Интегрирани Системи за Контрол и Администрация (IACS), които се изискват в плащането на средства за фермерите по европейските фондове.

Прогрес: Създадени са две агенции за плащания. Тази, която ще прави директните плащания тепърва трябва да се организира. Регистрациите на земите са приключили на 95%. Властите твърдят, че IACS вече може да функционира.

Задача: Да се създаде система за събиране и третиране на мъртви животни.

Прогрес: Румъния откри три мощности за събиране на мъртвите животни. В процес на модернизация на екарисажите.

Задача: Да се осъвремени списъка на селскостопанските дружества които нямат право да продават продуктите си в ЕС.

Прогрес: Списъкът на предприятията които не отговарят на съответствието е завършен.

БЪЛГАРИЯ

ЗАДАЧА: Да се измени конституцията с цел да се премахне всяко недоразумение относно независимостта и отчетността на юридическата система.

ПРОГРЕС: Завършено през февруари.

ЗАДАЧА: Да се въведе нов закон за юридическата система и нов граждански процесуален кодекс.

ПРОГРЕС: Парламентът обсъжда два закона, насочени към подобряване ефективността на съдебната власт.

ЗАДАЧА: Да се продължи правната реформа за да се увеличи отчетността.

ПРОГРЕС: България въведе конкурси за назначаване на съдии. Подобри обучението на персонала, настоява за по-бързи решения в съда.

Задача: Да се провеждат и да се докладват професионални, не-партизански разследвания при подозрения за корупция във високата власт.

ПРОГРЕС: Властите започнаха криминални дела срещу 8 магистрати за спиране на дела и глобиха някои служители.

ЗАДАЧА: Да се предприемат по-нататъшни мерки за превенция и борба с корупцията, по-специално при пресичане на границата и в местните власти.

ПРОГРЕС: София инсталира видео камери за следене на митничарите и започна да върти персонала. Започна разследване за произхода на активите на 62ма митничари.

Четирима са уволнени, започнали са досъдебни производства за документно мошеничество и подкупи на границите.

ЗАДАЧА: Борба с организираната престъпност и прането на пари.

ПРОГРЕС: 222 досъдебни производства спрямо 99 престъпни групировки от октомври и 95 души отправени в затвора. Но само един криминален бос е бил осъден.