Япония се нуждае от все повече ресурси за възстановяването на икономиката - помощта може да дойде от азиатските страни.

Потреблението в страната още дълго няма да се върне на предишните си обеми, а възстановяването на производството ще отнеме от половин до една година. Това принуждава правителството да са разработва програма за стимулиране на икономиката, за което ще трябва да се разчита преди всичко на азиатските съседи, такъв извод се прави в коментар на в. „Московские новости".

В полуразрушените училища се възобновяват заниманията, големите японски заводи постепенно възстановяват производството си. Специализираните служби и доброволците разчистват развалините в префектурите, засегнати от мартенското цунами.

За финансовата 2011 г. (тя започва от 1 април) Националната банка на Япония предвижда растеж на БВП 0,5 - 1,0%, а за 2012 г. - 2,7%. От МВФ са по-оптимистични:  за тази година те предвиждат ръст от 1,4, а за следващата - 2,1%. Експертите на фонда смятат, че такъв ще е темпът на икономическо развитие до 2016 година.

Потребителските разходи са намалели от началото на годината с 8,5%. Националната банка предвижда инфлацията за тази финансова година да бъде 0,7%. „Прекъсването на производството и експорта съкращават потребителските разходи, което ще доведе до по-нататъшно обсъждане на мерки за стимулиране на икономиката", смята главният икономист на Bank of America - Merrill Lynch в Токио -  Масаюки Кичикаву, цитиран от Bloomberg.

В месеца след катастрофата се отчита спад с 15,3% в производството на стоки в сравнение със същия показател за февруари, като това намаление може да се сравни само с отчетеното през 1953 г., съобщават от Bloomberg. Японската продукция се измества от световните производствени вериги - тя лесно се заменя от стоките на Китай и другите азиатски страни. Но правителството запазва оптимизма си - то смята, че японските компании ще успеят да си върнат предишното място в глобалните стопански процеси.

Да припомним, че японските власти осъществяват програма за стимулиране на икономиката от 2008 г., когато основната лихва бе свалена до 0-0,1%. Националната банка бе предвидила 122 млрд. д. за изкупуване на активи. Политици и икономисти са на мнение, че финансовата подкрепа за икономиката трябва да продължи и даже да се разшири. Но висши държавни чиновници заявяват, че за сега това не е необходимо, тъй като бюджетният дефицит и външната задлъжнялост на страната се увеличават. Според прогноза на МВФ през 2011 г. Дефицитът ще възлезе на 10% от БВП, а през следващите пет години държавният дълг ще нарасне до 220 - 250% спрямо БВП.

Безспорно, фискалните проблеми на Япония се задълбочават и от ситуацията около АЕЦ Фукушима, чието овладяване ще бъде частично финансирано от правителството.  Възстановяването на щетите от земетресението и последвалото го цунами ще изисква сума, равняваща се на 3 - 5% от БВП или 165 - 275 млрд. долара (БВП за 2010 г. - 5,7 трлн. д.), предполага вицепрезидентът на Moody's Том Бирн (по Reuters). По-скромни са оценките на Световната банка - 122 до 235 млрд. д., но японското правителство скоро след бедствието обяви за загуби над 300 млрд. долара.

Компенсациите за пострадалите от радиацията, които ще трябва да изплати операторът на централата ТЕРСО, могат да достигнат 4 трлн. д., съобщи Bloomberg. Ясно е, такава сума не е по силите на компанията и ще трябва да вземе заеми и да разчита на правителствена подкрепа. А това също може да се отрази на цената на електроенергията.

Съседните страни могат да подкрепят Япония. На среща на финансовите министри на Япония, Китай и Южна Корея в Ханой (предвидена за 4 май) ще се излезе декларация за провеждане на такава макроикономическа политика и сътрудничество, спомагащо за постигането на силно, устойчиво и балансирано икономическо развитие на трите страни, съобщава Reuters. Страните от азиатско-тихоокеанския  регион  се договорили още през м.г. за помощ в случай на финансови проблеми, като за целта бе създаден стабилизационен фонд от 120 млрд. д., който при необходимост е възможно да бъде увеличен.