Изглежда изгря новата фаза на кредитната криза: загуби от „един трилион долара", пише The Independent. Кризата в Citigroup и подновените съмнения за някои от водещите банки в света от двете страни на океана разтревожиха фондовите пазари вчера; нервното настроение продължава.

Британският индекс FTSE 100 падна с 69.2 пункта до 6,461.4, наказаните бяха Alliance &Leicester и Barclays. В Ню Йорк Citigroup се прости с 4.9% от стойността на акциите си и се търгува на минимум от много години, индексът Dow Jones падна с 0.4 процента, акциите на банките Merrill Lynch, Goldman Sachs и Lehman Brothers също съществено загубиха, защото имаше спекулации за загуби, много по-големи от заявените $40 млрд за изминалите четири месеца.

Бил Грос, главен инвестиционен директор в Pacific Investment Management, твърди, че банкрутите по ипотеките в САЩ през 2008 ще се покачват: „има вторични ипотеки на стойност $1 трилион". Той добавя, че очаква $250 млрд. фалити заради вторичните и самосертифицираните ипотеки и кардинално некачествени кредити. "Ние само започваме да виждаме страданията от покачващите се плащания по ипотеки".

Инвестиционен стратег в ING коментира: „Финансовите компании са 20% от S&P 500 и ако този сектор не върви добре, всички офертивървят надолу. Хората просто не знаят какво има в документите на баланса".

Банките продължават да се въздържат да отпускат кредити една на друга. Те предпочитат да поправят своите баланси и да се подсигурят с ликвидност, за да се предпазят от потенциални шокови загуби, свързани с дейността на техните Специални инвестиционни поделения (SIV).

Затягането на финансите на този момент доведе до порочен кръг. Затягането на кредитните условия усили проблемите на борещите се за оцеляване притежатели на ипотеки в САЩ, повишиха се просрочките и лихвите за теглене на спасителен кредит, което направи банките още по-уязвими на загуби, след като кредитните агенции намалят стойността на техните активи.

Изглежда това се е случило на Citigroup. Допускането на инвеститорите, че отписаните активи на стойност $11 млрд. няма да са последните, доведе до този нов порив на остро безпокойство. Значителните зачерквания на активи в Merrill Lynch ($7.9 млрд.) и UBS ($3.4 млрд.) никак не помагат на общата картина.

Специалист казва: хората си мислеха, че повечето от лошите новини са отминали. Изглежда обаче навлизаме във втора фаза на кредитния недостиг. Връщаме се в мястото, където ликвидността пресъхва и непостоянството се засилва.

Гранитните Barclays също се поклатиха, защото имаше съмнения относно размера на дълга в банките като цяло и кой е останал с още дълг. На прицел попадна Barclays Capital. Миналия месец банката обяви, че ръстът на печалбите в поделенията на компанията е бил силен, но вчера коментар не бе даден.

Също така имаше слухове, че Alliance & Leicester са се обърнали към Bank of England за аварийно финансиране. Говорител на компанията твърди точно противното: през последните месеци фондовете са увеличавани, дори е продължена програмата за обратно икзупуване на акции.

Министърът на финансите на Великобритания Алистър Дарлинг искаше да успокои духовете: „Изживяваме безпрецедентен период на финансова несигурност, предизвикан от жилищния пазар в САЩ. Вярвам, че можем да минем през това. Много банки в страната имат много силни баланси след години на извличане на много добри печалби".

Бяха назовани следващите възможни жертви от кризата: две германски банки, WestLB и малка специализирана банка за професионалисти.