Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад е дал ясни сигнали в сряда за желанието на страната му да поднови преговорите със западните сили. От ООН са изисквали Иран да прекрати ядрената си програма до началото на октомври

Романо Проди е заявил днес, че Ахмадинеджад е готов да преговаря отново, но ще изисква „гъвкавост и отстъпчивост" и от другата страна на масата за преговори.

Проди е първия лидер на страна от ЕС, който се срещна с Ахмадинеджад, като по-късно заяви пред журналисти, че според него президентът на Иран е готов да направи крачка напред.

САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Русия и Германия са се съгласили във вторник да дадат още време на главния преговарящ от ЕС Хавиер Солана, да постигне напредък в отношенията с Иран. Ако не бъде регистрирано положително движение, ще се наложи да бъдат въведени санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Френският външен министър е изразил позитивните си очаквания за бърз отговор от страна на Иран и евентуално прекратяване на обогатяването на уран, към началото на октомври.